Poslankyně Havlová brání chráněnou památku před vydáním církvi. Někdo tu prý lže

25.01.2014 20:26

Poslankyně Věcí veřejných zvolená do sněmovny na kandidátce hnutí Úsvit Tomio Okamury Olga Havlová zpochybňuje rozhodování generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové ve věci žádosti o navrácení poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Poslankyně Havlová brání chráněnou památku před vydáním církvi. Někdo tu prý lže
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Podle zpráv, které má Olga Havlová z veřejných sdělovacích prostředků, požádalo Biskupství brněnské s odvoláním na ustanovení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi Národní památkový ústav o vydání poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Podle zveřejněných výroků ředitelky Goryczkové probíhají přípravy na uzavření smlouvy o vydání kostela, která by měla být podepsána koncem ledna 2014.

Celé vyjádření poslankyně Havlové najdete ZDE

Havlová o tomto rozhodnutí ale pochybuje, jak píše ve svém vyjádření. „Podle mých informací v případě poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře nejsou ale naplněny podmínky pro vydání podle zákona, neboť kostel nebyl v rozhodné době majetkem církve římskokatolické ani jí podléhajícího subjektu a dokonce ani nesloužil náboženským účelům," tvrdí poslankyně.

Zneužití pravomoci úřední osoby nebo padělání listin

Z uvedeného pak podle ní vyplývají pouze dva možné závěry. „Připravuje-li Goryczková vydání kostela, dopouští se tím zločinu zneužití pravomoci úřední osoby v souběhu se zločinem porušení povinnosti při správě cizího majetku," uvádí Havlová první z variant.

Druhou možností je podle ní to, že Biskupství brněnské uplatnilo svůj nárok s použitím padělaných listin, prokazujících vlastnictví kostela v rozhodné době, takže ředitelka ústavu jím byla oklamána.

Na základě těchto zjištění prý Havlová podala písemnou interpelaci na ministra kultury a zároveň bylo podáno trestní oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…