Poslankyně ODS varuje: Modernizace české armády neprobíhá tak rychle, jak to vyžaduje bezpečnostní situace

09.07.2016 21:09

Na to, že modernizace české armády neprobíhá tak rychle, jak to vyžaduje bezpečnostní situace, upozorňuje 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS, členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu Jana Černochová.

Poslankyně ODS varuje: Modernizace české armády neprobíhá tak rychle, jak to vyžaduje bezpečnostní situace
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Poukazuje na to, že Severoatlantická aliance nemá coby stěžejní pilíř bezpečnosti euroamerické civilizace alternativu. Její význam v současné složité mezinárodněpolitické situaci proto narůstá.

Česká republika by měla usilovat o to, udržet si v rámci tohoto elitního klubu pověst spolehlivého a významného partnera. „Proto je naší povinností navyšovat výdaje na obranu a nést významný díl odpovědnosti za systém kolektivní bezpečnosti,“ prohlásila Černochová.

Ačkoliv vláda deklarovala zájem na navyšování obranných výdajů, svůj závazek bohužel zcela nedodržuje. „A co je ještě horší, i přes navyšování armádního rozpočtu vedení Ministerstva obrany selhává ve schopnosti tyto prostředky efektivně utrácet. Proto modernizace Armády ČR neprobíhá takovým tempem, jak to vyžaduje bezpečnostní situace,“ uvádí poslankyně.

Ministr Stropnický sice sliboval rozeběhnutí potřebných akvizic, ale zatím prý nedokázal přejít od slov k činům. „To může mít pro naši obranyschopnost fatální následky,“ varuje závěrem Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…