Poslankyně VV napálila Kalouska: Zkuste si žít jako normální lidé

28.02.2012 7:11

Zmrazení penzí a zvýšení DPH je to, co pálí Věci veřejné, navrhují oproti tomu progresivní zdanění, které by mohlo pokrýt náklady na nezměněný důchodový systém a zvýhodněnou DPH. Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová a předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta naprosto odmítají možné zmrazení důchodů.

Poslankyně VV napálila Kalouska: Zkuste si žít jako normální lidé
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Dagmar Navrátilová

Koaliční partneři akceptovali návrh VV na progresivní zdanění, očekávají však naproti tomu od strany, jejímž je Bárta poslancem, ústupky v jiných oblastech.  „Jsme připraveni hledat řadu ústupků na naší straně. Ale v žádném případě se to nesmí týkat zmrazení důchodů či vyšší DPH na potraviny,“ rezolutně naznačuje Bárta v deníku Právo, kde mají ústupky meze.

Do možného zmrazení důchodů se opřela i místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová, ta navrhuje ministru financí Miroslavu Kalouskovi, ať si zkusí žít z platu běžného občana. „Možná, že by bylo dobré, kdyby se ministr financí Miroslav Kalousek seznámil s reálným světem,“ poznamenává Navrátilová na adresu místopředsedy TOP 09.

Podle Navrátilové by si měl Kalousek zkusit kvíz, kde by alespoň bylo jasné, jestli ví, kolik stojí rohlíky, dětské botičky a kolik zbude rodině peněz po zaplacení nájemného a potravin. „“Tak by se nestalo, že vláda porušuje předvolební sliby, kdy v současnosti se pro řadu rodin stávají třeba pohonné hmoty luxusním artiklem,“ hřímá Navrátilová.

Navrátilovou pálí zejména možné zmrazení důchodů: „Vláda se zavázala kompenzovat důchodcům a rodinám s dětmi zvýšení DPH, což by v případě zmrazení důchodů znamenalo nejen nedodržení tohoto závazku, ale ještě další navýšení výdajů důchodců. Existují přece jiné způsoby, jak se vyrovnat s nedostatkem financí ve státní pokladně – progresivní zdanění, daňová amnestie, zvýšení korporátní daně a majetková přiznání,“ navrhuje alternativy místopředsedkyně VV.

Podle ní je prostě ministr Kalousek asociální a jeho reformy dopadnou hlavně na chudé a střední třídu. „Kalousek prosazuje politiku, která stále víc a víc dopadá na vrstvu nízko- a středněpříjmových občanů, což je vůči nim nefér! Senioři, kteří nás vychovali, dnes přemýšlí, zda se nestanou přítěží svých dětí. A to bychom neměli dovolit,“ uzavírá Navrátilová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …