Poslední Johnův náměstek Čech opustil misterstvo vnitra

01.07.2011 21:44

Podle Lidových novin končí na ministerstvu vnitra náměstek pro mezinárodní vztahy Viktor Čech. Jeho místo totiž ministr Jan Kubice zrušil. Čech byl přitom na ministerstvu posledním mužem, kterého si tam přivedl Kubiceho předchůdce Radek John (VV). Vedení úřadu se tak kompletně obměnilo po dvou měsících. Čech byl zároveň policejním ombudsmanem, tato funkce zrušena nebyla. Kubice k tomu sdělil, že funkci Čechovi nabídl, ten ji ale zatím nepřijal.

Poslední Johnův náměstek Čech opustil misterstvo vnitra

"Ministr vnitra Jan Kubice provedl k 1. červenci 2011 na ministerstvu vnitra několik organizačních změn. Mezi nejzásadnější změnu patří zrušení postu náměstka ministra vnitra pro mezinárodní vztahy, kterou vykonával ing. Viktor Čech," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková.

Čtěte také:
 Ministr John má nového náměstka. Čecha
Čech nakonec komisí Johna neprošel. ČSSD odchází


Funkce policejního ombudsmana, kterou Čech také zastával, však podle ní zrušena nebyla. "Po podrobné analýze a vyhodnocení funkce ombudsmana jsem dospěl k závěru, že tento post není zatím potřeba rušit. Pan Čech dostal nabídku ujmout se samostatné funkce ombudsmana policie, kterou však zatím neakceptoval," uvedl k tomu Kubice. Funkci ochránce práv policistů přitom zřídil John těsně před svým odchodem z úřadu. Odůvodnil to tím, že to plánoval dlouhodobě a podpis byla jen formalita, napsaly páteční LN.

Kubice proto k prvnímu červenci zrušil poradní sbor pro boj s korupcí, který John zřídil na počátku loňského srpna a jeho předsedkyní byla někdejší kandidátka VV na pražskou primátorku Markéta Reedová. Jeho členům, které tvořili zástupci ministerstva vnitra, policie, státního zastupitelství nebo profesních a neziskových organizací, nabídl úřad možnost zapojení se do práce meziresortní koordinační skupiny pro boj s korupcí.

"Za práci této skupiny ponese odpovědnost první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. V bezpečnostním úseku ministerstva vnitra bude dále vytvořena skupina specialistů, kteří se budou boji proti korupci, jakožto prioritnímu vládnímu úkolu, cíleně věnovat. Předchozí model odpovědnosti roztříštěné do několika úseků ministerstva byl přehodnocen a příprava a tvorba vládní politiky boje s korupcí bude do budoucna soustředěna na jednom odpovědném pracovišti," řekl k tomu Kubice.

Změna není jediná - dotýká se i jinách odborů

Mluvčí ministerstva Markéta Matlochová k dalším organizačním změnám na vnitru sdělila, že odbor interního auditu a kontroly bude mít nově na starost i finanční kontrolu ministerstva a bude za svou práci odpovědný přímo Kubicemu. Odbor kybernetické a informační bezpečnosti bude zase v kompetenci prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost Hrušky.

LN však připomněly, že Kubice, který stál dříve v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), při svém nástupu na ministerstvo sliboval, že nechystá výrazné personální změny. Velmi rychle ale odvolal náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a náměstka pro ekonomiku a provoz Jiřího France. Poté skončil i náměstek pro veřejnou správu František Vavera. V den, kdy se Kubice ujímal úřadu, odešel také Michal Moroz, náměstek pro strategie a koncepce.

Do svého úřadu Kubice postupně přivedl bývalého detektiva ÚOOZ Hrušku, který je náměstkem pro vnitřní bezpečnost, ředitelem odboru interního auditu a supervize jmenoval dalšího bývalého člena útvaru Petra Plaňanského a personální odbor ministerstva vede exšéf policejní inspekce Zdeněk Pelc.

Čtěte také:
Kubice jmenován, po vnitru se šíří strach
Fendrych: Kubice řádí jak savo. Odnáměstkovává...

Nebudu vyhazovat, sliboval Kubice. Šup, dva náměstci pryč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…