Poslední dva Češi byli evakuováni s tureckou pomocí ze Súdánu

04.06.2023 6:20 | On-line

Poslední dva čeští občané byli evakuováni ze Súdánu zmítaného boji a jsou s pomocí Turecka v bezpečí. Na twitteru to dnes večer oznámil na ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Boje mezi armádou a povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF) začaly v polovině dubna.

Poslední dva Češi byli evakuováni s tureckou pomocí ze Súdánu
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Do Česka se už dříve s pomocí Německa evakuovali tři občané. Dva další Češi se nacházeli podle dřívějších informací Černínského paláce na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů. "Náročná logistická operace je zdárně u konce. Poslední dva čeští občané byli ze Súdánu evakuováni a jsou v bezpečí. Děkuji turecké straně a všem kolegům za organizaci," uvedl Lipavský.

 

 

Ředitel firmy BM Services Jan Šritr v květnu ČTK řekl, že v Súdánu uvízli dva technici, kteří přijeli do elektrárny v Nyale udělat servis a údržbu sedmi naftových motorů, které tam společnost z Hradce Králové před deseti lety dodala. Techniky firma do Súdánu vyslala na přelomu března a dubna a jejich práce v elektrárně, která proud vyrábí na naftových agregátech, měla trvat přibližně dva měsíce.

Od 15. dubna si násilnosti v Súdánu podle tiskových agentur vyžádaly téměř 900 civilních obětí, vyhnaly z domova bezmála 1,4 milionu lidí, z nichž více než 350.000 uprchlo za hranice země, a podle Světového potravinového programu (WFP) bude v následujících měsících trpět hladem na 2,5 milionu lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…