Poslední sbohem, Václave Havle. Speciální vydání novin v černém

24.12.2011 9:30

Mimořádná smuteční vydání připravily na dnešek hlavní tuzemské celostátní deníky. Přinášejí především fotografie a věnují se poslednímu dni státního smutku - pohřbu prezidenta Václava Havla ve svatovítské katedrále i soukromému obřadu ve strašnickém krematoriu. Informují o multikulturní akci Pocta VH, která do všech prostor Paláce Lucerna přivedla v pátek večer tisíce lidí.

Poslední sbohem, Václave Havle. Speciální vydání novin v černém
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Vydání Lidových novin (LN) uvádí titulní celostránková fotografie rakve Václava Havla pokryté státní vlajkou. Článek s titulkem Velkolepé sbohem za zvuku zvonů informuje o tom, že smuteční bohoslužby se zúčastnily desítky státníků i dlouholetých přátel Václava Havla. "Se zesnulým prezidentem se včera lidé loučili stejně velkolepě jako před lety s jeho předchůdcem T. G. Masarykem," uvádí se v článku. Další připomíná, že Havel naposledy opustil Pražský hrad za silných emocí.

Zpravodajství z "posledního sbohem" ve Strašnicích má název Havlovi zazpívala i jeho žena. Překvapením podle deníku bylo, že na závěrečnou českou státní hymnu navázala i ta slovenská. LN přináší dále například rozhovor s někdejším polským prezidentem Lechem Walesou a vzpomínky Václava Klause, Madeleine Albrightové, Karla Schwarzenberga a Dominika Duky. LN dále mapují smutné dny od neděle až do čtvrtka, jak je přineslo páteční vydání.

Poslední sbohem

Také Mladá fronta dnes (MfD) má na titulní straně pod černým nápisem Nezapomene celostránkové foto ze státního pohřbu. Katedrálou zněla slova díků a hezké vzpomínky, připomíná s tím, že rozloučení bylo smuteční, ale ne smutné. "Bylo plné díků, vděčnosti za jeho život a slibů, že jeho odkaz s ním neodejde," uvádí článek. Poukazuje i na to, že v katedrále byla zima; všichni pozvaní dostali dopředu od Hradu upozornění, aby se pořádně oblékli. Mnozí lidé tak vstávali a procházeli se po chrámu, jiní museli odejít.

List informuje také o rozloučení ve Strašnicích a připomíná, že do předsálí krematoria bylo nakonec překvapivě vpuštěno asi 200 lidí. Přináší snímek herce Alaina Delona, který do Prahy přiletěl s francouzskou delegací. Pod titulkem Kamarádi se už rozloučili dříve nebo je dovnitř nepustili MfD upozorňuje, že v zadní části Chrámu sv. Víta, kde bylo při mši vyhrazeno 330 míst pro Havlovy kamarády z disentu a blízké spolupracovníky, zůstalo nejméně dvě stě židlí prázdných. "Část bývalých disidentů možná nešla do katedrály i proto, že jim prostě nesedí oficiální obřad pro politiky a státníky různých zemí, organizovaný prezidentem Václavem Klausem," spekuluje MfD. V dalším článku charakterizuje závěr piety v pražské Lucerně jako veselou show o originální osobnosti Václava Havla a přináší nepublikovaný rozhovor, který s ním pořídil Karel Pacner.

Rozloučení s Havlem se věnuje mimořádná příloha Nedělního Blesku, který vyšel už dnes, s titulky Hvězdní Češi Havla vynesli ke hvězdám. Havlův odkaz rozzářil Lucernu a Druhý Havel už nebude... Dnešní sváteční speciál deníku Aha upozornil, že Dagmar Havlová zvládla pohřeb manžela statečně.

TÉMA: Skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…