Poslední slovo: Česko se v březnu nepřipojí k fiskálnímu paktu EU

29.02.2012 13:02

Vláda dnes schválila, že se Česká republika na nadcházejícím summitu lídrů Evropské unie nepřipojí ke smlouvě o fiskální unii. Novinářům to po dnešním jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Vyplynulo to podle něj z toho, že koalice v této věci zatím nenalezla shodu.

Poslední slovo: Česko se v březnu nepřipojí k fiskálnímu paktu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Premiér zopakoval, že ČR má možnost se ke smlouvě v budoucnu ještě připojit. Vládní strany podle něj o českém postoji ke smlouvě budou dále jednat, vyjasnit si prý musí, zda smlouva znamená přesun pravomocí z národní úrovně na nadnárodní. ParlamentníListy.cz před dvěma dny informovaly, že Nečas avizoval vedení ODS, že se na březnovém summitu nehodlá k paktu připojit.

"Vláda se shodla na tom, že výsledkem tohoto summitu, tohoto jednání Evropské rady, nebude podpis za Českou republiku. Všechny tři koaliční strany si nadále podržely svůj názor," uvedl Nečas. Zdůraznil, že ČR prosadila možnost připojit se ke smlouvě v budoucnu. "Nenastává žádná fatální, zlomová situace, kdy buďto my brzdíme ostatní státy v kroku, který chtějí udělat, nebo, že se naopak my nějakým způsobem vyřazujeme, protože do toho vlaku lze kdykoliv nastoupit bez jakýchkoliv problémů," řekl Nečas.

Bez Česka a Británie

Lídři 25 států Evropské unie by měli na summitu EU, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, podepsat pakt rozpočtové kázně. K této mezinárodní smlouvě zpřísňující fiskální dohled se jako jediné odmítly přidat Česká republika a Británie.

Nečas se kvůli svému rozhodnutí smlouvu nepodepsat dostal před časem do ostrého sporu s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Podle šéfa diplomacie takový krok poškodil ČR a odmítnutí podpisu paktu nebylo srozumitelné.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…