Pošlete na ně psychiatry! Ivan Langer znovu vstupuje do války kolem policie

11.06.2016 10:27

Plukovník Robert Šlachta končí v čele ÚOOZ a státní zástupci z Olomouce mají strach, co bude dál s citlivými kauzami. Jedním z těchto případů může být kauza Vidkun olomouckého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. V hledáčku specializovaného policejního útvaru se v souvislosti s ní ocitl i exministr vnitra Ivan Langer. Díky tomu prý viděl, jak tento útvar pracuje, a zděsil se. Domnívá se, že dnes sledujeme druhé dějství pokusu o státní převrat.

Pošlete na ně psychiatry! Ivan Langer znovu vstupuje do války kolem policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

V kauze Vidkun učinili policisté prohlídku i v bytě exministra vnitra Ivana Langera. „Měl jsem díky tomu možnost nahlédnout do způsobu myšlení a práce těchto takzvaných specializovaných útvarů a zhrozil jsem se. Uvedlo mě to jen v přesvědčení, že je to skupina lidí, kteří jsou schopni čehokoliv, udělat to jakkoliv bez ohledu na právní řád, realitu,“ nebere si Langer servítky v rozhovoru pro server Českého rozhlasu.

Abychom pochopili, co se dnes děje ve veřejném prostoru, měli bychom si podle Langera vzpomenout na léto 2013, kdy před kamery vystoupili plukovník Robert Šlachta a státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan. Vysvětlovali tehdy novinářům, proč policie zasahovala přímo na Úřadu vlády.

  • Celý rozhovor ZDE

Práci státních zástupců v Olomouci by měli zhodnotit psychiatři, míní Langer

„Je to druhý poločas státního převratu, který před třemi lety proběhl v režii úplně stejných osob, které vystupují ve druhém poločase. V té době ještě ten, kdo z toho měl prospěch, byl mimo politiku, zatímco do tohoto poločasu zasahuje. Je to Andrej Babiš a jeho politická divize Agrofertu,“ míní exministr vnitra.

To neznamená, že by připravovaná reorganizace policie proběhla profesionálně. Podle Langera byla připravena narychlo a leccos jí lze vytknout, ale v principu nemusí jít o špatný nápad. Propojení Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) není a priori nesmyslné. Každý z těchto útvarů má své problémy, které je třeba řešit, a pokud je hodnotíme, měli bychom tak činit objektivně, a nikoli jednostranně, jak se to děje teď.

Langer zde mimo jiné naráží i na fakt, že se státní zástupci v Olomouci začali reorganizací policie zabývat v trestní rovině. „Veřejné vyjadřování hlav a jejich krků státního zastupitelství považuji za skandální a nepřijatelné pro normální ústavní pořádek s právním státem. Psychopatický masomlýnek státních zástupců v Olomouci mele i nadále. Je to jen pokračování způsobu jejich práce, která by měla být hodnocena psychiatry než kýmkoliv jiným,“ shrnuje Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…