Pospíšil: Hrozí popravy stovek lidí. Pokud k tomu v Turecku dojde, není pro něj místo v NATO

18.07.2016 23:01

Především o situaci v Turecku po nezdařeném puči diskutovali v pondělních Událostech, komentářích poslanec Václav Zemek, člen zahraničního výboru sněmovny za ČSSD, a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Pospíšil: Hrozí popravy stovek lidí. Pokud k tomu v Turecku dojde, není pro něj místo v NATO
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Zemek si myslí, že je podivné, že se do převratu zapojilo asi tisíc mužů, když turecká armáda má půl milionu vojáků.

Podle Pospíšila je divné, že bylo jen pár hodin po puči zatčeno několik tisíc osob. „Není jasné, jak tito strážci nezávislé justice mohli být zapojeni do puče? Justice odjakživa byla s armádou strážcem sekulárního Turecka,“ podotkl europoslanec.

Zemek obhajoval podporu, které se od západních politiků dostalo současnému tureckému režimu. „Ať se nám to líbí nebo ne, současná vláda je demokraticky zvolená,“ podotkl.

Bezvýhradná podpora Erdoganova režimu je špatně

Podle Pospíšila byla podpora západních politiků turecké vládě byla příliš silná. „Je to autoritativní režim, Erdogan bojuje s opozicí, není tam klasický právní stát. Bezvýhradná podpora Erdoganova režimu je špatně. Erdogan vzdaluje Turecko od evropských hodnot, islamizuje zemi,“ uvedl europoslanec.

Diskutovalo se i o tom, zda má Turecko zůstat v NATO. Zemek poukázal na to, že Turecko je spolehlivý spojenec v NATO. A i když režim má prvky autoritářství, probíhají zde demokratické volby, v nichž strana AKP získala 50 % hlasů. Zemek připustil, že Turecko jeví určité známky islamizace. Zatím je to ale v rámci mantinelů, a tak Turecko může zůstat členem NATO.

Štáb ČT byl v Istanbulu zadržen

Pospíšil vyjádřil obavu, že v případě, že bude v Turecku zaveden retroaktivní trest smrti, budou pak následovat možná až stovky poprav lidí, u kterých by nebylo jasné, co v rámci puče spáchali. V takovém případě by pro Turecko nebylo v NATO místo.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT pak z Turecka popsal zadržení štábu České televize v Istanbulu. Štáb byl hodinu vyslýchán agentem tajné služby a pak musel smazat záběry, na nichž byla zachycena policejní vozidla. Teprve pak byl propuštěn.


 

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …