Pospíšil: Věci veřejné jsou specifický partner, ale potřebujeme je

07.03.2012 18:09

„Je to nešťastná věc, je to reality show v přímém přenosu, ničivý prvek proti politickému systému v České republice,“ zhodnotil soudní proces s Vítem Bártou prezident Václav Klaus. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil říká, že by takto expresivní slova nepoužil, ale uznává, že takový proces nenapomáhá zvýšení politické kultury. „Na druhou stranu žijeme v právním světě a je dobře, že se celá věc soudně projednává,“ dodal Pospíšil.

Pospíšil: Věci veřejné jsou specifický partner, ale potřebujeme je
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Podle Pospíšila by soudní proces neměl ohrozit stabilitu koalice. „Případný rozpad by byl nebezpečný pro Českou republiku. Potřebujeme prosadit zbytek reformního programu a nemáme dalšího koaličního partnera než Věci veřejné, se kterými bychom to uskutečnili. Víme, že je strana specifickým partnerem, proto také přišli o ministerstvo vnitra,“ řekl Pospíšil v Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Začátek konce na plzeňských právech

Dalším tématem debaty byla situace na plzeňských právech. Akreditační komise rozhodla, že Právnická fakulta by mohla být zavřena už v červenci místo v říjnu. Její rozhodnutí může zvrátit ještě ministerstvo školství. „Ministerstvo může do rozhodnutí akreditační komise ještě zasáhnout. Je dobře, že její rozhodnutí bude přezkoumáno,“ uvedl Pospíšil.

A kdo za situaci na univerzitě může? „Když jsem odcházel po ročním rektorování, tak byla škola zcela stabilizovaná,“ popisoval Pospíšil, „Pak došlo k tomu, že se univerzita rozdělila na dva tábory: na reformní skupinu kolem profesora Eliáše a na tu druhou. Obě skupiny se nedohodly a někteří učitelé kvůli tomu odešli. Nedaří se za ně sehnat náhradu.“

Být připraven

Víc než Právnická fakulta Pospíšila ale pravděpodobně trápí jeho odchod z ministerstva, o kterém se spekuluje v médiích. „Demokratický politik musí být připraven, že může kdykoliv odejít, ale tohle jsou zatím jenom mediální spekulace,“ vyjádřil se Pospíšil.

Pospíšil má na ministerstvu spravedlnosti ještě svou práci. Na pozici vrchního pražského státního zástupce se vrátil Vlastimil Rampula a Pospíšil se spolu s nejvyšším zástupcem Pavlem Zemanem snaží o jeho opětovné odvolání. „Jsme ve fázi, kdy byla podána kasační stížnost, a připravujeme podrobné odůvodnění. O stížnosti teď rozhodne Nejvyšší správní soud v Brně. Rozhodnutím městského soudu bylo obnoveno správní řízení na ministerstvu spravedlnosti, kam Zeman dodá další podměty, například Rampulovo angažování se v kauze MUS.“

Rampula nespolupracoval

Švýcarsko zamítlo, aby se Česká republika připojila k trestnímu řízení proti obžalovaným v kauze MUS. Česko se prý začalo zajímat příliš pozdě a svou „zásluhu“ na tom má i Rampula. „Když se Rampula zabýval kauzou, tak si Švýcaři stěžovali, že nedostávají informace,“ řekl Pospíšil.

Všechny šance ale ještě nejsou ztraceny, České republice ještě zbývá civilní žaloba. „Budou tam náklady na soudní poplatky a na místního advokáta, částky ale přesně nevím,“ odpověděl ministr na otázku, zda by se to neprodražilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…