Pospíšil k Rampulově případu: Neřekl jsem, že odstoupím z funkce

31.03.2012 11:30

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) je připraven udělat vše proto, aby Vlastimila Rampulu zbavil funkce pražského vrchního státního zástupce. Ministrovi se nelíbí jeho pověst údajného „zametače“ kauz, ale příliš neschvaluje ani to, že se Rampula vzdal kauzy Mostecké uhelné společnosti. Ministr ovšem jednoznačně popřel spekulace o tom, že by rezignoval na svou funkci, pokud se mu Rampulu odstranit nepodaří.

Pospíšil k Rampulově případu: Neřekl jsem, že odstoupím z funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula se přes odpor ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) vrátil do funkce. Šéf resortu je připraven udělat vše, co umožňují legitimní zákonné prostředky, aby Rampulu z této pozice opět dostal pryč. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz však rezolutně popřel, že je připraven rezignovat, pokud pražského vrchního státního zástupce z funkce nedostane.

Rampulův postup v kauze MUS považuje Pospíšil za nestandardní

„To jsem nikde neřekl, to je zase uměle vytvořené. Já jsem řekl, že udělám vše pro to, aby dál pokračovalo odvolávání pana Rampuly - a pokud neuspěji, potom nechám další postup na rozhodnutí strany. Tak to bylo postaveno,“ zdůraznil ministr.

Následně dodal, že ho překvapil postup, jaký Rampula zvolil v případě kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS), když se této kauzy vzdal. Šéf resortu to považuje za nestandardní.

„Kdybychom vzali tento přístup ad absurdum, mohl by se soud vzdát některé své určité kauzy jen proto, že na něj někdo podá kárnou žalobu třeba pro nečinnost,“ nabízí analogický příklad Pospíšil.

I to je jeden z důvodů, proč trvá na Rampulově odchodu z funkce. V této souvislosti dokonce navázal spolupráci s Hanou Marvanovou, která se dlouhodobě věnuje problematice rozkrývání korupčních případů. Tato dáma bude nadále zastupovat ministerstvo ve sporech s pražským státním zástupcem.

„Navázali jsme spolupráci s touto právní expertkou pro ukončení spekulací o tom, nakolik jsou kroky činěné ministerstvem odborně erudované,“ uzavřel ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…