Pospíšil může odejít z vlády, neprojde-li zákon o státních zastupitelstvích

06.02.2012 21:34

S novou verzí zákona o státním zastupitelství spojil svůj osud ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Jeho prosazení je prý vedle občanského zákoníku ministrovým hlavním cílem, a je pro něj tudíž klíčové.

Pospíšil může odejít z vlády, neprojde-li zákon o státních zastupitelstvích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Podle ministra spravedlnosti zákon v současné podobě není kvalitní. „Je tady systém, který negarantuje institucionální nezávislost státních zástupců a je tu řekněme taková šedá zóna nad tím, jak v individuální trestní věci, kterou rozhoduje konkrétní státní zástupce, má případně jeho nadřízený vůči němu postupovat,“ uvedl Jiří Pospíšil v pořadu Fakta Barbory Tachecí televize Prima.

„Česká republika reformuje tento systém stejně, jako jiné postkomunistické země. Je to stále trochu hřích totalitního režimu,“ dodal ministr.

„Předpokládám, že kolem schvalování tohoto zákona se povedou vášnivé debaty, ale pevně doufám, že na konci této debaty ten zákon projde v té filozofii - posílit nezávislost státního zástupce. To je pro mě klíčová věc."

Přes všechny očekávané komplikace ministr Pospíšil věří, že jeho návrh legislativní proces zdárně ustojí. „Já doufám, že zákon projde. Protože zatím všichni deklarují, že zákon podpoří. Je zde vůle protikorupčního výboru paní Peake zákon podpořit. Alespoň tak to vnímám,“ neztrácí víru Pospíšil.

„Doufám, že si tato vláda uvědomí, že změna pravidel pro státní zastupitelství z hlediska senzitivity a kvality je pro tento stát důležitá,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…