Pospíšil odmítá trestní oznámení. Je účelové a absurdní

05.06.2011 15:55

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) má na krku trestní oznámení. Jeho opodstatnění ale popírá.

Pospíšil odmítá trestní oznámení. Je účelové a absurdní

Předsedkyně občanského sdružení Pomoz jednomu člověku Hana Demeterová podala trestní oznámení na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Pospíšil je proti

Dokument má k dispozici redakce serveru Prvnizpravy.cz. „Trestní oznámení neznám, ale je účelové a absurdní," uvedl pro server ministr.

Trestní oznámení bylo podáno v souvislosti s případem občana Ruské federace Alieho Atsaeva, který je čečenské národnosti.

V jeho kauze totiž podle autorky trestního oznámení Nejvyšší správní soud v srpnu roku 2010  zamítl žádost na zrušení o mezinárodní ochrany.

Stěžovatelka se nevzdává

Demeterová prý věc vracela na ministerstvo vnitra s tím, že žádost byla odmítnuta nezákonně a musí se projednávat znovu. Současně prý podle ní probíhala žádost Ruské federace o vydání Atsaeva k trestnímu stíhání do Ruska.

I přesto, že Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch vydání tohoto občana Ruské federace, ve stejné době Nejvyšší správní soud uvedl, že „nemůže být vydán, dokud pravomocně neskončí řízení o mezinárodní ochraně".

Soud také uložil, že „stát musí nejprve vyřešit otázku žadatelova uprchlického statutu a teprve potom rozhodnout, zda může být vyžádaná osoba v souladu se zákonem vydána", upozorňuje trestní oznámení.

Ministerstvo prý otálelo

Podle Demeterové však ministerstvo vnitra neučinilo žádné rozhodnutí a 24. února 2011 bylo ministrem spravedlnosti Pospíšilem vydáno rozhodnutí, kterým se povoluje vydání A. Atsaeva do Ruské federace.


Podavatelka trestního oznámení podle serveru tvrdí, že Atsaev je již 16 měsíců ve vazbě a „nezákonnost ministerstva vnitra a spravedlnosti pokračuje tedy dále".  „Jedná se o svévolné překročení pravomoci, kterým (Jiří Pospíšil) ohrozil život člověka," uvedla podle serveru Prvnizpravy.cz. Demeterová.

Více čtěte:

Zeman Pospíšilovi: Odvojejte Rampulu

Ministr Pospíšil zpřísní podmínky pro soudní znalce

Pospíšil: Institut dohody o vině a trestu je pro nás inspirací

Foto: Zbyněk Pecák
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…