Pospíšil se v ČT rozjel: Takovéto vyjádření o uprchlících byste možná nečekali

08.06.2015 21:15

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil vystoupil v pondělním Hyde Parku ČT24. Hovořil i o situaci na Ukrajině, ale většinu času věnoval především uprchlíkům mířícím do Evropy a kvótám pro ně. Jen během víkendu bylo ve Středozemním moři zachráněno na šest tisíc uprchlíků. Pospíšil byl vůči nim velmi tvrdý. Rýpl si do levicových politiků, kteří jsou k imigrantům vstřícnější, protože stojí o jejich hlasy.

Pospíšil se v ČT rozjel: Takovéto vyjádření o uprchlících byste možná nečekali
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

„V tuto chvíli chce Evropská komise přerozdělit na čtyřicet tisíc imigrantů. A já s tímto nápadem zásadně nesouhlasím... Protože tento krok navíc nic neřeší. Je to špatně. Evropa musí najít odvahu a posílat ty, kteří přicházejí do EU z ekonomických důvodů, zpátky. Údaje, které jsem studoval, říkají, že je to asi padesát na padesát. Jsou to odborné odhady,“ konstatoval hned v úvodu Pospíšil. Naší povinností prý nepochybně je pomáhat válečným uprchlíkům, ale těch rozhodně není většina.

Inspirace Austrálií

„Problém s uprchlíky se má řešit v místě, kde jsou zachyceni, a ne je s pomocí kvót rozdělit po Evropě a pak to teprve začít řešit,“ prohlásil Pospíšil jasně. Ekonomicky bychom měli podpořit právě Řecko a Itálii, aby tyto země mohly efektivně řešit příliv uprchlíků. Europoslanec by se prý inspiroval i u Austrálie, která uprchlíky prověřuje hned, jak je zachytí, a většinu jich posílá zpět do jihovýchodní Asie.

I my bychom měli říci, že pomůžeme jen běžencům, kteří jsou ohroženi na životě. „Já nechci působit jako populista, žádné jednoduché řešení nemám, a kdo říká, že ho má, tak lže,“ pokračoval host. Rozhodně je třeba posílit ochranu mořské hranice Evropy, protože lidé, kteří by se k nám dostali kvůli kvótám, budou chtít pravděpodobně utéct do Německa, Švédska a dalších zemí.

Evropským bohatstvím nelze spasit svět

„Já považuji problém imigrantů za největší problém dneška, a pokud ho nebudeme nějak řešit, tak to v konečném důsledku může vést k rozpadu evropského integračního procesu,“ varoval Pospíšil s tím, že se kupříkladu proti principu kvót mohou postavit v referendech občané v jednotlivých zemích, a právě tím EU v konečném důsledku fakticky rozbít. Jestliže někdo používá srovnání s Čechoslováky prchajícími na Západ, tak si musíme uvědomit, že šlo o lidi, kteří se snažili ihned začlenit a zapojit v novém státě, jenže řada dnešních uprchlíků o něco takového nemá zájem.

Pospíšil se v tomto názorově rozchází s předsedou TOP 09 a exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který si myslí, že by Česko mělo být k uprchlíkům ze Sýrie mnohem vstřícnější. „Nemusíme mít s Karlem Schwarzenbergem na všechno stejný názor, v tomto se rozcházíme, ale ono jde o téma, které štěpí nejen politické strany, ale dělí názorově i jednotlivce,“ upozornil host.

Pospíšil v tomto jednoznačně podpořil českou vládu a doufá, že se premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) podaří vytvořit blokační menšinu plánu na kvóty pro uprchlíky. Pokud EU tento plán schválí, pak oněch čtyřicet tisíc bude představovat jen začátek. Bohužel většina Evropského parlamentu plán s kvótami podporuje a Pospíšil ani trochu nechápe proč. Europoslanec by ale kvůli nim nechtěl obnovovat hranice v EU, protože by to byl hrozivý krok zpět.

Host uznává, že všichni lidé touží žít v lepších životních podmínkách, ale Evropa není dost silná na to, aby svým bohatstvím a sociálním modelem dokázala spasit chudší obyvatele mnoha afrických a jiných států. Prostě na to nemáme a měli bychom to řešit jako fatální problém.

Levice vychází uprchlíkům vstříc, protože získává jejich hlasy

„Říkám vám to jako člověk, který nemluví jako populista, ale jako člověk, který o tom nastudoval řadu materiálů. Evropa toto téma podceňuje,“ rozčílil se. Proč? „To já přesně nevím, možná je to proto, že druhá či třetí generace imigrantů má politická práva a volí spíše levici, proto k nim jsou politici levice shovívavější, ale to jen spekuluji, to nevím,“ upozornil.

Srovnání Kosova s Krymem, TTIP a Nečasová

Ve druhé polovině pořadu se věnoval situaci na Ukrajině a Krymu. Při srovnání s případem Kosova Pospíšil připomíná, že Kosované se rozhodovali o samostatnosti svobodně, zatímco situaci na Krymu silně ovlivňoval mocný ruský soused. I proto má Pospíšil za to, že se obyvatelé Krymu nerozhodovali svobodně. „Je to můj pohled, někdo jiný to může vidět jinak,“ uznal také.

A jak příliš nerozumí tomu, proč většina europoslanců hledí na kvóty pro uprchlíky tak, jak hledí, má pochopení pro postoj EU vůči Rusku. Stejně jako většina jeho kolegů je Pospíšil v pohledu na Rusko poměrně tvrdý.

Pár slov padlo také o transatlantické obchodní dohodě mezi EU a USA – TTIP. Pospíšil zdůraznil, že se o smlouvě nemůže rozhodovat, dokud neviděl konečné znění smlouvy, které zatím ani neexistuje. „Až ho uvidím a prostuduji si ho, odpovím, zda smlouvu podporuji a proč, nebo nepodporuji a proč,“ konstatoval. V obecné rovině je pro volný obchod, ale problémy vidí v tom, že se zatím o smlouvě mluví příliš obecně.

Nakonec promluvil také o verdiktu v kauze Jany Nečasové a zneužití vojenské rozvědky. Prozatím jde o rozhodnutí soudu první instance a měli bychom si počkat, jak bude kauza pokračovat dál. „Ale nepůsobí dobře, když je zdůvodnění rozsudku utajováno,“ posteskl si někdejší ministr spravedlnosti za ODS. „Alespoň princip uvažování toho soudce bychom se měli dozvědět,“ řekl jasně.

Ať už to ale dopadne, jak chce, právě politici by neměli nezávislé soudce vyzývat k vyvození nějaké odpovědnosti. Na politicích to prý v žádném případě není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …