Postavil si kariéru na boji proti korupci, teď senátor Michálek hájí Babiše. Čelí prý šikaně

12.02.2017 10:39

Na to, že bývalý protikorupční aktivista, dnes nezávislý senátor Libor Michálek, projevuje nebývalé pochopení pro Andreje Babiše, upozorňuje server Forum24.cz.

Postavil si kariéru na boji proti korupci, teď senátor Michálek hájí Babiše. Čelí prý šikaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Libor Michálek

Server poukazuje na Michálkův článek Jak šikanovat politiky? Další Lex Babiš na obzoru? z letošního 2. února 2017.

Michálek, sám velký propagátor zákona o prokazování původu majetku, se postavil na Babišovu stranu a tvrdě kritizoval požadavky oponentů, aby ministr financí odhalil původ svých peněz hluboko do minulosti.

Celý text je ZDE.

„Namítáte, že vám žádnou takovou povinnost dnes zákon neukládá? Nevadí. Za 20 let se možná takového zákona dočkáme a možná bude mít zpětnou platnost 20 let. Tedy pokud budeme mít tak hysterické a šílené politiky jako jsou ti, kteří dnes volají po tom, aby pan Babiš dokládal všechny transakce s majetkem, které udělal za posledních 25 let,“ prohlašuje Michálek.

Zpochybňoval kritiky, že brzdili zákon o prokazování původu majetku. „A ejhle. Když se objeví politická konkurence, hned jsou všichni pro, aby majetek prokazoval do minulého století,“ podivuje se senátor. Současně uznává, že Babišova výzva na adresu šéfů dalších politických stran, aby i oni zveřejnili transakce s majetkem za 25 let, je taktická. Pokud to udělají, proč by to potom neudělal i ministr financí? Jinak jde podle něj jen o šikanu.

„Šikana se vyznačuje mimo jiné tím, že někdo po někom žádá úkony, které nejsou žádány po jiných osobách v podobném postavení, úkony, které jdou daleko za rámec zákona, úkony, které dotyčnou osobu nepřiměřeně zatěžují nebo úkony prakticky neproveditelné,“ tvrdí Michálek a dodává. „A pokud chtějí novináři nad rámec zákona informace po jednom ministrovi, měli by je chtít podle zásady rovnosti po všech. Jinak budou podezíráni přinejmenším z podjatosti.“

Server poukazuje na to, že senátor si zřejmě neuvědomuje, že v podezření ze závažného porušení zákona nejsou šéfové dalších politických stran, ale Andrej Babiš. Že nezdaněné miliardové dluhopisy nakoupil Andrej Babiš, nikoli šéfové ostatních stran. Že veřejnost uváděl v omyl rozdílnými údaji o svých čistých příjmech v řádu miliardy korun Andrej Babiš. Že státní kasu ochudil za dosud nevyjasněných okolností daňovou optimalizací v řádu desítek milionů korun Andrej Babiš. Že za „zkorumpovanou pakáž“ označil redaktory nepohodlné reportáže Andrej Babiš. Že zákon o prokazování původu majetku prosadil právě Andrej Babiš, který by v takovém případě měl jít ostatním příkladem. Nikoli útočit, že do původu jeho peněz nikomu nic není. A že jde o téhož Andreje Babiše, který nasadil drakonický byrokratický bič na malé podnikatele a ždímá z nich každou korunu.

Nezbývá, než se ptát, jestli to senátor Michálek myslí vážně, nebo si jen dělá z lidí legraci. V takovém případě by měl vrátit ocenění, které dostal jako první abonent Janečkova Nadačního fondu proti korupci za odvahu krátce po jeho vzniku v březnu 2011, neboť se stává pouhou „protikorupční“ karikaturou, píše dále server.

 


 

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…