Postavme se nenávisti, buráceli demonstranti proti Babišovi a Zemanovi. A pak tam nazvali reportéra PL "čmoudem". Chytil se toho i Martin Bursík

19.10.2017 20:45

Na Malostranském náměstí v Praze se znovu sešli občané, kteří chtěli dát najevo, co si myslí o tom, že nadcházející sněmovní volby může vyhrát šéf hnutí ANO Andrej Babiš a příští prezidentské volby Miloš Zeman. Voliči podle všeho chtěli navázat na úterní akci na Hradčanském. Navázali ale snad jen tím, že došlo k další konfrontaci reportéra serveru ParlamentníListy.cz. Přesvědčte se sami.

Postavme se nenávisti, buráceli demonstranti proti Babišovi a Zemanovi. A pak tam nazvali reportéra PL "čmoudem". Chytil se toho i Martin Bursík
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na Malostranském náměstí dali občané najevo svůj nesouhlas s politikou Andreje Babiše a názory prezidenta Miloše Zemana

Zatímco akce na Hradčanském náměstí namířená proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi v podstatě začala tím, že lidé vyvěsili na jednu z budov velkou vlajku Evropské unie, na Malostranském náměstí všechno začalo trochu jinak. Když se mezi účastníky objevil fotoreportér serveru ParlamentníListy.cz, okamžitě čelil slovnímu útoku. „Dáváme na vás trestní oznámení,“ rozkřikla se na něj jedna z přítomných dam. „Tak ho podejte,“ odvětil spolupracovník Parlamentních Listů.cz, ale nečekal, co přijde dál.

Paní totiž odvětila: „My se nebudeme s takovým čmoudem zabývat!“ ParlamentníListy.cz mají celý incident zaznamenaný na nahrávacím zařízení. Zaslechl jej také bývalý předseda Zelených a současný předseda Liberálně ekologické strany Martin Bursík, který fotoreportéra označil za „známou firmu“.

Mezi demonstranty se poté našli lidé, kteří na fotoreportéra Parlamentních Listů.cz pokřikovali, aby se jim nepletl pod nohy.

Šíření nenávisti na internetu má dopady na celou společnost

Na Malostranském náměstí, kde se sešlo asi sedmdesát lidí, vystoupila také paní Anna Dumont, členka ČSSD a vedoucí kanceláře Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty. Varovala před šířením nenávisti vůči migrantům na internetu.

„Internet a Facebook jsou prostorem, kde se každý může svobodně vyjadřovat, ale protože jde o prostory anonymní, tak si každý dovolí víc, než by si dovolil normálně, a to má negativní dopady na celou společnost,“ doplnila dáma na žádost spolupracovníka serveru ParlamentníListy.cz.

Slovo si vzal také lidovecký kandidát Hayato Okamura, jenž lidem oznámil, že se modlí za to, aby se voliči postavili nenávisti. Na řadu přišla i režisérka Olga Sommerová, která v nadcházejících volbách kandiduje za TOP 09. Občany požádala, aby právě TOP 09 Miroslava Kalouska volili.

Tomio Okamura toho napovídá hodně, jenže...

Mezi účastníky akce nechyběli ani aktivisté Michal Majzner nebo Jan Cemper. Cemper je členem Strany zelených a od srpna 2017 je šéfredaktorem serveru Manipulátoři.cz. Tento server např. na konto Tomia Okamury napsal, že si hnutí Svoboda a přímá demokracie založil jako podnikatelský projekt.

Jan Cemper se na akci také vymezil proti Tomiu Okamurovi. Jeho projev byl velice emotivní. Poukázal v něm na tři slabá místa týkající se hnutí SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Ačkoli má Tomio Okamura v programu boj proti lichvě, pan Jiří Kohoutek založil firmu poskytující rychlé nebankovní půjčky,“ upozornil Cemper.

Okamura také rád říkává, že právě hnutí SPD předkládá voličům nezkreslenou pravdu. Jenže v řadách hnutí najdeme např. lídryni kandidátky v Plzeňském kraji Janu Levovou, která šířila nepravdivou zprávu, tzv. hoax, že se po Plzeňském kraji pohyboval autobus s uprchlíky a ti se z něj v jednu chvíli rozutekli.

Jihočeskou kandidátku SPD pak vede Miloslav Rozner, jenž vystupuje jako expert strany pro oblast kultury. O jeho rozhledu v této sféře se mohli přesvědčit všichni občané, kteří se dívali na předvolební debatu České televize o kultuře. Pan Rozner se projevoval tak svérázně, že se jeho vystoupení začalo šířit po sociálních sítích.

Už jen pohled na tyto tři kandidáty ukazuje, jakými lidmi se Tomio Okamura ve svém hnutí také obklopuje.

Nakonec se Jan Cemper vyjádřil také k incidentu, kterému čelil fotoreportér serveru ParlamentníListy.cz. Pokud je to pravda, tak takový člověk nemá na podobných akcích co dělat, poznamenal na adresu ženy, která spolupracovníka ParlamentníchListů.cz slovně napadla.

Po projevu Jana Cempera si účastníci akce zazpívali českou hymnu a rozešli se do svých domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…