Postižení žádají omluvu Zemana. Přeháníte, brání se Hrad

12.11.2013 16:42

Národní rada zdravotně postižených chce, aby se prezident Miloš Zeman omluvil za slova, že jmenování premiéra je důstojná záležitost, kterou nemůže řešit z invalidního vozíku. Tento výrok považuje rada za nevhodný vzhledem k tomu, že jej pronesla hlava státu, a za urážlivý vůči lidem se zdravotním postižením, uvedl dnes její předseda Václav Krása v tiskovém prohlášení. Zeman považuje reakci zdravotně postižených za nepřiměřenou. Jeho mluvčí v prohlášení uvedla, že se prezident nechtěl dotknout jejich důstojnosti.

Postižení žádají omluvu Zemana. Přeháníte, brání se Hrad
Foto: Kancelář prezidenta republiky
Popisek: Prezident Miloš Zeman na kolečkovém křesle

Zeman slova v pondělí pronesl v rozhovoru pro Rádio Impuls, když hovořil o tom, zda a kdy jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident. Rada zdravotně postižených sice vnímá kontext, v němž věta zazněla, výrok ale podle Krásy implikuje to, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není.

Z invalidního vozíku úřadovalo či úřaduje několik osobností politického světa

Podle hradní mluvčí Hany Burianové mluvil Zeman o své konkrétní situaci, kdy se zotavuje po poranění kolene a chodí jen o francouzských holích a pohybuje se na kolečkovém křesle. "V žádném případě tedy nebylo jeho úmyslem jakkoliv se dotknout důstojnosti zdravotně postižených, jak je mu podsouváno. Smysl vyjádření pana prezidenta je jasný, a proto považujeme prudkou reakci na jeho slova za nepřiměřenou," uvedla Burianová.

Z invalidního vozíku úřadovalo či úřaduje několik osobností politického světa. Americký prezident Franklin Delano Roosevelt byl kvůli obrně na invalidním vozíku po všechna svá volební období. Spojené státy provedl obdobím velké hospodářské krize a druhé světové války. Na kolečkové křeslo je od atentátu v roce 1990 upoután rovněž jeden z nejznámějších německých konzervativních politiků Wolfgang Schäuble, který v letech 1998-2000 vedl CDU a několikrát byl členem vládního kabinetu. Nyní je ministrem financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…