Postoj ČSSD k vládě označil bývalý předseda Paroubek za správný

21.11.2018 20:23

Někdejší předseda sociální demokracie a premiér Jiří Paroubek označil za správné a konstruktivní rozhodnutí stranického vedení o tom, jak se postaví k hlasování o nedůvěře vládě ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO). Sociálnědemokratičtí poslanci by měli při pátečním rozhodování ve Sněmovně opustit sál, čímž kabinet prakticky podpoří.

Postoj ČSSD k vládě označil bývalý předseda Paroubek za správný
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Myslím si, že tento manévr, to znamená hlasovat nohama o Babišově vládě, je správný. Tím dávají najevo distanc k Andreji Babišovi a jeho problémům, ale zároveň vládu, která podle mě pracuje velmi dobře, drží,“ řekl dnes Paroubek ČTK a České televizi. Pokud by kabinet padl, nastalo by podle něho mnohoměsíční období chaosu.

Paroubek je přesvědčen o tom, že hlasování vedení ČSSD o postoji ke kabinetu nebylo ani tak o Babišovi, který čelí tlaku v souvislosti s posledními informacemi kolem kauzy Čapí hnízdo, ale především o předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi. Kdyby Hamáček hlasování v ČSSD prohrál, byl s ním jako s předsedou strany konec, soudí Paroubek, který letos kandidoval s podporou sociální demokracie neúspěšně v senátních volbách v Ostravě.

Ohledně Hamáčkových slov o tom, že pokud by se našlo ve Sněmovně 105 hlasů k jejímu rozpuštění, sociální demokraté by k nim svých 15 připojili, Paroubek doufá v to, že šlo jen o gesto. Rozpuštění Sněmovny by otevřelo cestu k předčasným volbám. ČSSD není podle Paroubka v takové kondici, aby mohla jít za tři měsíce do volebního boje. „Nemá k tomu ani peníze, ani lidi ve svém čele. Neměl bych vůbec jistotu, že se propracuje přes pět procent,“ dodal Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…