Postoj Slovenska: Že jsou kvóty nesmyslné, se ukáže ještě dřív, než soud rozhodne náš spor s Bruselem

24.09.2015 9:12

Dnešní vydání MF Dnes přináší rozhovor se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem, který rozhodně říká, že se Bratislava nehodlá podřídit „nesmyslnému“ rozhodnutí o kvótách. Toto rozhodnutí přijali v úterý ministři vnitra EU, kromě právě Slovenska, Česka, Rumunska a Maďarska.

Postoj Slovenska: Že jsou kvóty nesmyslné, se ukáže ještě dřív, než soud rozhodne náš spor s Bruselem
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Podle Kaliňáka bude sice slovenská vláda žalovat rozhodnutí o kvótách u Evropského soudu, zároveň bude solidární, ale na dobrovolné bázi. „Podle toho, co my považujeme za dobré a správné řešení této krize,“ řekl s tím, že podle něj do doby, než soud o kvótách rozhodne, se ukáže, že nejsou realizovatelné a selžou. 

Neví se, jak se to bude v praxi dělat. Kvóty jsou jako dát řidičský průkaz člověku, který nebyl ani na jedné hodině jízd a neví, jaká jsou pravidla provozu. Ale řidičák má. Proto nikdo netuší, co se bude dít s kvótami,“ uvedl Kaliňák.

I proto Kaliňák obhajuje rozhodnutí Slovenska o pomoci Rakousku. V Gabčíkově totiž ubytovávají žadatele o azyl v Rakousku, kterých mohou být až dva tisíce, což je stejný počet, jako běženců přidělených případně dle kvót. „Kvóty mluví o 12 tisících zaregistrovaných migrantů z Řecka, kteří tam prostě jednoduše dnes registrováni nejsou. Maďarsko není v kvótách proto, že má zaregistrovaných v utečeneckých táborech jen dva tisíce lidí a mělo se přerozdělovat 54 tisíc lidí. Některé státy, které nám vyčítají, že se nechceme podřídit kvótám, sami nerespektují dublinskou úmluvu, ignorují pravidla Schengenu a nikdo se tím nezabývá...“ hovoří však neustále o kvótách jako o nesmyslu a hlouposti.  

Podle něj zároveň také Rakousko je jednou z nejvíce postižených zemí. „Poškozenými zeměmi nejsou ani Řecko, ani Maďarsko, to jsou jen tranzitní trasy,“ řekl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…