Posvětil prezident Zeman ministru Hermanovi návštěvu sudetského sněmu? Ptala se Drtinová, ptali jsme se i my...

18.05.2016 10:38

Prezident Miloš Zeman prý neposvětil ministru kultury Danielu Hermanovi jeho návštěvu sjezdu sudetských Němců. Naopak poznamenal, že tento krajanský spolek není natolik významný, aby na něj musela jezdit návštěva na ministerské úrovni. Ministr Herman se přitom zaštiťoval prezidentem i dalšími vládními i opozičními politiky, když čelil kritice za své chování v průběhu sjezdu.

Posvětil prezident Zeman ministru Hermanovi návštěvu sudetského sněmu? Ptala se Drtinová, ptali jsme se i my...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury Daniel Herman způsobil o víkendu značný rozruch svou návštěvou na sněmu sudetských Němců. Jednak tím, že na sešlost Němců odsunutých po druhé světové válce z českého pohraničí vůbec jel, byl tak prvním českým ministrem v historii, a jednak tím, že účastníky sněmu pozdravil německy „milí krajané“.

Když jeho návštěva vyvolala rozruch, vysvětloval lidovecký ministr ve studiu internetové televize DVTV, že jeho návštěvu posvětil nejen premiér Sobotka, ale i další politici, včetně opozice, a dokonce i prezident Miloš Zeman.

ParlamentníListy.cz oslovily prezidentskou kancelář s dotazem, zda ministr skutečně konzultoval svou návštěvu s prezidentem republiky a co mu případně prezident sdělil. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček následně uvedl, že „pan prezident neposvětil ministru kultury Danielu Hermanovi návštěvu sudetoněmeckého sjezdu“. Jediné, co prý prezident udělal, bylo to, že poznamenal, že sudetoněmecký landsmanšaft je poté, co se vzdal majetkových nároků v České republice, již pouze „neškodným krajanským spolkem“. „Pokud jde o neškodný krajanský spolek, není nutné, aby byl navštíven českým ministrem,“ doplnil mluvčí Ovčáček stanovisko prezidenta.

Podobně pro ParlamentníListy.cz popřel jakékoliv konzultace s ministrem Hermanem i Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit, jehož se ministr také dovolával: „Jestli mluvil s někým, to nevím, ale za poslanecký klub mluvím já a se mnou nic nekonzultoval,“ uvedl Černoch v SMS zprávě pro ParlamentníListy.cz.

Mezi stranami, kterých se Herman dovolával, byla i ODS. Její předseda Petr Fiala k celé věci uvedl: "Ministr Herman mi při jednání Poslanecké sněmovny krátce sdělil, že pojede na sněm Sudetoněmeckého landsmanšaftu a že je tam vyslán vládou. Vzal jsem to na vědomí a chápal to jako vstřícné gesto české vlády poté, co se Sudetoněmecký landsmanšaft vzdal všech majetkových nároků. Žádné podrobnosti jeho návštěvy jsme neřešili."

Celé vyjádření mluvčího Ovčáčka:

Pan prezident neposvětil ministru kultury Danielu Hermanovi návštěvu sudetoněmeckého sjezdu. Pouze konstatoval, že landsmanšaft je po vzdání se majetkových nároků už jen neškodným krajanským spolkem. Pokud jde o neškodný krajanský spolek, není nutné, aby byl navštíven českým ministrem.


 

 

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …