Potkali se s Andrejem Babišem, těsně po nich přišel Ivan Langer. Zajímavý článek o ministru financí a též nebožtíku Františku Mrázkovi

10.08.2015 14:52

Investigativní novinář Janek Kroupa vysvětluje, jak Andrej Babiš spolupracuje s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a kdo z této spolupráce vlastně těží. „Zájmy obou stran se hned několikrát pozoruhodně protnuly,“ píše Kroupa pro magazín Reportér.

Potkali se s Andrejem Babišem, těsně po nich přišel Ivan Langer. Zajímavý článek o ministru financí a též nebožtíku Františku Mrázkovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Babiš po smrti Františka Mrázka navázal spolupráci s detektivem Markem Foglarem, který od něj potřeboval informace o Mrázkově smrti. Schůzky se podle Kroupy odehrávaly „čas od času“ a někdy Foglar přibral i svoje nadřízené. „Potkali jsme se na Vyšehradě. Těsně po nás na schůzku s Babišem přišel Ivan Langer. Bylo vidět, že je mu to nepříjemné a Babiš říkal, že není dobré, abychom se viděli. Ale kdo ví, možná to naopak chtěl,“ mluví o jednání jeden z Foglarových bývalých nadřízených.

Langer schůzky s Babišem nepopírá a nad jeho kontakty s policií se nepozastavuje. „Víte, on Andrej měl vždycky tendenci obklopovat se lidmi z policie a tajných služeb.“ Podle časopisu Týden se však sešli už v říjnu 2005, kdy „vznikala parlamentní vyšetřovací komise, která se měla zabývat kauzou kolem privatizace společnosti Unipetrol, a Babiš měl být jedním z očitých svědků“. Babiš tehdy na dotazy reagoval podrážděnou SMS „No a co, co má být? Mám se vystěhovat, nebo chodit kanály?“.

Foglar, který si s Babišem padl do noty, dostal dokonce od Agrofertu pracovní nabídku. K Babišovi je však vázán mlčenlivostí, o schůzkách s ním se tedy nevyjadřuje. Pokud se však máme dostat na začátek, vyvstane podle Kroupy jméno společnosti Čepro.

Ve vedení Čepra byl od roku 2003 Tomáš Kadlec, který předtím byl vedoucí ekonomického odboru BIS a poté i ředitel Národního bezpečnostního úřadu. „Záhy po nástupu do čela firmy ho začali navštěvovat poslové od Andreje Babiše,“ píše Kroupa.

Celý text zde

„Kadlec nebyl – obrazně řečeno – nevinnou pannou,“ tvrdí Kroupa a dodává, že pravděpodobně byl za dobře s Tomášem Pitrem a Františkem Mrázkem, tedy se dvěma největšími Babišovými rivaly. Ten se odmítal podvolit Babišově snaze dosadit k němu do firmy svoje lidi. „Říkal jsem mu, že si prostě své lidi chci vybrat sám. Tak jsem odmítnul. Když odcházel, říkal, že uvidíme, kdo je silnější, jestli on, nebo já,“ řekl Kadlec, který byl roku 2005 z Čepra odvolán a podmínky jeho výpovědi schválil Babišův dvorní právník Alexej Bílek.

Poté Kroupa píše o spise „Loreta“, který se týkal Kadlecem podepsané nevýhodné smlouvy mezi Čeprem a firmou Loricus, kdy se měl Kadlec z firmy pokusit vyvést stovky milionů korun. Kadlece následně zatkli a hlavním detektivem případu nebyl nikdo jiný než Marek Foglar. Vyšetřovatel Tibor Levai pak vzpomínal, jak po Babišovi chtěli sehnat svědky a on to udělal. Tuhle informaci však Babiš odmítl a tvrdí, že pouze podával svědeckou výpověď. Nakonec ale případ u soudu neskončil a „Kadlec dnes od státu požaduje odškodné“.

Další případ, kdy došlo k nápadné spolupráci mezi Babišem a policií, se týkal privatizace Unipetrolu, kdy opět došlo k neshodám mezi Pitrem, Mrázkem a Babišem. Po úspěšné privatizaci PKN Orlen se chtěli Babiše zbavit, o čemž jej informoval polský lobbista Jacek Spyra, který mu sdělil, že mu za 10 milionů korun pomůže „zastavit skandalizaci a kriminalizaci“ jeho osoby, a tím zrušit snahy PKN Orlen se ho zbavit. Babiš pak požádal Foglara o pomoc, natočil a nahrál Spyru pomocí skrytých kamer a odposlechů a ten pak skončil před soudem.

Babiš je nyní ministrem financí a Marek Foglar se mezitím dostal k nejsledovanějšímu případu poslední doby, Janě Nagyové a Petru Nečasovi. Údajně se však již nestýkají. Místo toho občas Babiš vídá Foglarova nadřízeného, ředitele ÚOOZ Roberta Šlachtu. To Babiš vysvětluje tím, že je ústavní činitel a výhrůžky smrtí na jeho osobu musí pak řešit ÚOOZ. Zdroje blízké Robertu Šlachtovi však tvrdí, že se setkali již na přelomu let 2012 a 2013, kdy se ale podle Babiše rozhodně nebavili o konci Nečasovi vlády, ke kterému došlo o půl roku později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…