Potopili jsme další loď, tvrdí Ukrajina. Ale rozhořčili ji v Berlíně

07.05.2022 17:35

Ukrajinské ozbrojené síly hlásí další úspěch. Jeden z jejich dronů prý potopil další ruskou loď. Policie v Berlíně u příležitosti oslav konce druhé světové války zakázala vyvěšovat ruské i ukrajinské vlajky. Ukrajinský velvyslanec v Berlíně nad tímto krokem vyjádřil rozhořčení.

Potopili jsme další loď, tvrdí Ukrajina. Ale rozhořčili ji v Berlíně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kulomet DShK v akci

Ruská válka proti Ukrajině pokračuje a v souvislosti s blížícím se 9. květnem, kdy si Ruská federace připomíná konec druhé světové války, si velká část světa klade otázku, co vlastně ruský prezident Vladimir Putin či některý z jeho spolupracovníků řekne právě o válce, kterou Kreml rozpoutal 24. února.

Jednou z možností je, že Vladimir Putin otevřeně vyhlásí Ukrajině válku a přestane operaci zahájenou na konci února nazývat „speciální operací“.

Podle ruské agentury TASS se slavnostní přehlídky na Rudém náměstí zúčastní i vojáci, kteří prošli boji na Ukrajině.

Podle Ukrajinců to budou oslavy provázené pravdou o potopení některých ruských plavidel. Ozbrojené síly Ukrajiny oznámili, že potopili další loď. U Hadího ostrova byla potopena jedna z výsadkových lodí. „Ukrajinský Bayraktar TB2 zničil další ruskou loď. ... Tradiční přehlídka ruské černomořské flotily 9. května letošního roku se bude konat poblíž Hadího ostrova – na dně moře,“ uvedly ozbrojené síly Ukrajiny.

Ukrajinské ozbrojené síly také přecházejí do útoku na sever a na východ od Charkova a CNN hlásí, že ruští okupanti vyhazují do vzduchu mosty, aby zpomalili ukrajinský protiútok.

Policie v Berlíně v rámci oslav konce druhé světové války vyhlásila zákaz vyvěšování ruských i ukrajinských vlajek. V rámci oslav je také zakázáno prezentovat písmeno Z, kterým je označena řada okupačních vozů, tanků a další ruské vojenské techniky.

Ukrajinský velvyslanec Andrij Melnyk vyjádřil nad postupem berlínské policie rozhořčení.  „Jsme šokováni, že berlínská policie ve dnech 8. a 9. května zakázala vlajky spojené s Ukrajinou,“ řekl. „Toto je facka Ukrajině a ukrajinskému lidu.“

Mezitím CNN hlásí, že OSN žádá o zachování přístavu v Oděse, aby bylo možné zabránit světové potravinové krizi. Blokáda ukrajinských černomořských přístavů brání exportu téměř 25 milionů tun obilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…