Potravinové banky jsou prakticky prázdné. Příští týden je potřeba vybrat tak 500 tun

12.04.2022 17:37

Ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová tvrdí, že jsou sklady potravinových bank v tuto chvíli prakticky prázdné. „Už jsme si zvykli, že každý půlrok dojde ke krizovému scénáři. Někdy je to tornádo, někdy je to covid, teď uprchlická krize,“ uvedla Láchová s tím, že bude příští týden probíhat sbírka potravin, kde by bylo potřeba vybrat na 500 tun potravin.

Potravinové banky jsou prakticky prázdné. Příští týden je potřeba vybrat tak 500 tun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

„Sklady potravinových bank jsou prakticky prázdné, není to ale jen v souvislosti s uprchlickou vlnou. Blíží se také sbírka potravin a my máme ty potraviny rozpočítány tak, aby nám do té sbírky nějakým způsobem vyšly a zásobily jsme naše odběratele, a to bez ohledu na to, jaká mezitím přijde krize. Tím, že je teď týden a půl do sbírky, tak jsou ty sklady opravdu prázdné,“ uvedla Láchová v rozhovoru pro RádioZet.

„Už jsme si zvykli, že každý půlrok dojde ke krizovému scénáři. Někdy je to tornádo, někdy je to covid, teď uprchlická krize. Kdyby se nám v každé sbírce povedlo vybrat 500 tun potravin, hodně by nám to pomohlo, protože teď to vypadá, že by náš rozpočet nemusel stačit,“ řekla Láchová.

Vysvětlovala také v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky, jak funguje pomoc potravinové banky. „Jsou dvě cesty, jak potravinová pomoc putuje například k uprchlíkům z Ukrajiny. Ta první je okamžitá pomoc po příjezdu, kdy potřebují něco takzvaně do ruky, protože je za nimi dlouhá cesta. Ta potravinová banka zásobuje zejména krizová registrační centra, kde je potřeba zasytit vyčerpané cestovatele. Potom je ta další, dá se říci standardnější pomoc, kdy zásobujeme různá sociální ubytovací zařízení a organizace jako Červený kříž nebo Člověk v tísni,“ vysvětlovala Láchová.

„Je potřeba říci, že my nepokrýváme celou spotřebu každého jedince, my se jim snažíme pomoci jen v první chvíli, než se zorientují a zařídí si nějaké dávky a tak dále. My těch potravin nemáme tolik, abychom dlouhodobě živili statisíce lidí,“ dodala Láchová a popsala klasický potravinový balíček, který putuje k svému příjemci.

„Takový klasický balíček z potravinové banky obsahuje základní potraviny, vždy se ale snažíme, aby tam bylo také něco trvanlivého. Jsou tam nějaké těstoviny, sušenky nebo energetické tyčky, nějaká dětská výživa. Je to velmi rozdílné. Jde také o to, co vše nám je poskytnuto darem třeba od drogistických řetězců, od výrobců nebo firem. Portfolio máme hodně široké, ale je závislé na tom, co se nám podaří sehnat. V našich skladech najdete i drobnou a dětskou drogerii,“ vypočítávala Láchová.

Hovořila také o novém velkém skladě potravinových bank v Praze-Dubči, kam se budou svážet velké dary od výrobců nebo obchodů a odkud se pak budou dále přerozdělovat do krajů. Nový sklad podle Láchové pojme přes tisíc palet potravin. „Je to projekt, na kterém pracujeme už přes dva roky ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Potřeba mít velký sklad se začala ale objevovat už před čtyřmi nebo pěti roky,“ zakončila Láchová s tím, že aktuálně je v Česku patnáct potravinových bank plus velké centrum v Dubči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…