Potravinové řetězce zřejmě budou muset hlásit, odkud berou zboží

15.06.2014 12:51

Senát zřejmě schválí zavedení povinnosti obchodních řetězců oznamovat, ze kterých zemí odebírají největší část svého zboží. Novela potravinářského zákona také nově rozšiřuje okruh institucí, které budou hlídat restaurace a další stravovací provozy. Souhlas Senátu získá návrh, podle něhož bude moci Státní zemědělská a potravinářská inspekce reagovat při krizových situacích typu metanolové kauzy. Vyplývá to z doporučení senátních výborů. Horní komora bude obě normy schvalovat příští týden.

Potravinové řetězce zřejmě budou muset hlásit, odkud berou zboží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

Novela o potravinách ukládá prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam bude muset ohlásit také Ministerstvu zemědělství. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) to již dříve označil za protiústavní. Obchodníci jsou tím podle něj nuceni k tomu, aby prozrazovali svá obchodní tajemství, kam patří i nákupní zdroje.

Pokuty za klamání spotřebitelů se zvýší

Předloha také zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Za porušení kvalitativních požadavků či špatné označení potravin má hrozit až desetimilionový trest místo současných tří milionů korun. Novela rovněž rozšiřuje okruh úřadů, které budou kontrolovat stravovací provozy. Restaurace a jídelny by nově měly prověřovat také Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

Další návrh má dát inspekci možnost například zakázat užívání prostor osobě, která odmítne vpustit její inspektory do provozu. Nyní může být podnikatel, který kontrolu inspektorům neumožní, opakovaně pokutován. SZPI mu však nemůže zakázat vstup do výrobny či skladu, v němž může vyrábět či přechovávat nebezpečné produkty. Územní inspektoráty SZPI budou smět nově ukládat opatření i mimo svoji územní působnost. Půjde o případy, kdy budou mít podezření, že obchodní řetězec prodával nebezpečnou potravinu v dalších regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…