Potřebujeme více peněz, říkají církve. Jinak hrozí...

24.11.2017 10:10

České církve prozatím dostávají peníze od státu. Jenže za pár let tomu bude konec a duchovní si budou muset vystačit s prostředky, které poplynou z jejich investic. Vyschnutí státních příspěvků je součástí dohody o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, v rámci kterého dostaly církve zpět majetek, který jim zabavili komunisté. Už teď ale církve žádají své věřící o další příspěvky.

Potřebujeme více peněz, říkají církve. Jinak hrozí...
Foto: obec-radhost.cz
Popisek: Kostel sv. Jiří v Radhošti

„Pokud si nezvykneme pravidelně přispívat na provoz své farnosti, můžeme ztratit svého duchovního,“ uvádí se v informačním letáku Českobratrské církve evangelické. A kolik by věřící měli přispívat? Prý jedno až dvě procenta ze svých čistých příjmů. Informuje o tom páteční MF Dnes.

Ukazuje se tak, že církvím nestačí prostředky, které dostaly v rámci vyrovnání státu s církvemi. Vrátil se jim majetek zhruba ve výši 75 miliard a vedle toho dostávají finanční kompenzace za majetek, který už nebylo možné vydat, protože byl v rukou soukromých majitelů. Jde o 59 miliard korun, které jsou církvím vypláceny postupně. Získané prostředky využívají církve k nákupu nemovitostí, případně je zhodnocují i jinými cestami, např. skrze úročení v bankách. Nemovitosti jsou dnes sice hodně drahé, ale církve prý přemýšlejí v horizontu tří set až čtyř set let a věří, že se jim investice do nemovitostí vyplatí.

Současně se však církve soudí o majetky, u nichž je sporné, zda měly být součástí restitucí, či nikoliv.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…