Potřebujeme zaměstnat cizince, ale odbory jsou proti, postěžoval si v ČT Babiš

08.09.2016 22:28

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize rozpovídal o tom, jak tuhý boj o rozpočet na příští rok ho čeká. Pochvaloval si také, jak vláda skvěle vybírá daně a přichází s elektronickou evidencí tržeb. Na úvod však promluvil o skvělé zaměstnanosti v Česku.

Potřebujeme zaměstnat cizince, ale odbory jsou proti, postěžoval si v ČT Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se nakonec před poslanci za své výroky omluvil, i když je prý nikdy neřekl

České ekonomice se daří, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, ale i tak máme asi 380 tisíc lidí nezaměstnaných. „My dlouhodobě voláme po uvolnění pracovního trhu. Pokud se nedaří najít zaměstnance u nás, tak by zaměstnavatelé měli mít možnost získat pracovníky v zahraničí. My u nás máme 200 tisíc Ukrajinců a ten systém zaměstnávání cizinců je velmi složitý. My to chceme zjednodušit, ale odbory proti tomu brojí,“ posteskl si ministr před kamerou.

Následně pochválil sám sebe, že lépe vybírá daně. Oproti loňsku se prý daří vybrat o 32 miliard víc. Poděkovat prý můžeme také hospodářskému růstu a na trzích si navíc můžeme půjčovat za negativní úrok. „V minulosti byla Praha daňovým rájem, přišli jsme s věcmi, které tady nikdy nebyly, jako daňová Kobra. Teď přicházíme s EET,“ vysvětloval dál ministr financí.  

Rozpočet na příští rok je podle člena vlády postaven dobře. Bylo třeba se vypořádat s požadavkem na navýšení resortu obrany, stejně tak bylo třeba přidat učitelům a jiným státním zaměstnancům. Pomáhají nám prý i evropské dotace, respektive fakt, že vláda dobře čerpá evropské finance.

„Ten potenciál je tady obrovský a my se musíme podívat na zaměstnávání cizinců a musíme se také podívat, kdo nechce pracovat a jen brát dávky. Musíme se podívat, kdo pracuje načerno, a k tomu je třeba EET skvělým prostředkem,“ opakoval téma Babiš.

Faktem ovšem také je, že nejsou připravené důležité projekty jako třeba výstavba dálnic. „Jihomoravský kraj a pan hejtman Hašek nemá ani připravený územní plán a dálnici na Vídeň,“ rýpl si do Michala Haška (ČSSD) Babiš. Obratem doplnil, že jako ministr financí připravil pobídky pro obce a stát navíc příští rok zahájí stavby kilometrů dálnic. Pozitivní výsledky uvidíme později, za rok či za dva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…