Potvrzeno: V ODS zuří boj kvůli kandidátům na vedení NKÚ

11.06.2012 10:41

Středočeský poslanec ODS Petr Tluchoř posiluje svůj vliv v ODS. Podle serveru iHNed.cz je důkazem boj o post šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Potvrzeno: V ODS zuří boj kvůli kandidátům na vedení NKÚ
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Tluchoř se mohl naposledy zaradovat v pátek, když jeho nadřízený, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, nedokázal ve sněmovně prosadit návrh na odložení volby nového prezidenta NKÚ.

ODS měla vybrat kandidáta do čela NKÚ, kritizoval Tluchoř

Návrh podle iHNed.cz pomohl zablokovat právě Tluchoř se svými spojenci. Nelíbilo se jim, že vedení ODS náhle a bez upozornění zrušilo plánovanou volbu kandidátů do čela nejvyšší kontrolní instituce.

„Považuje za chybu, že jsme zatím nikoho nevybrali. ODS by měla mít svého kandidáta na prezidenta NKÚ,“ kritizoval Tluchoř vedení strany.

Občanští demokraté si měli vybrat ze dvou kandidátů – bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksy a poslankyně Zdeňky Horníkové. Tluchoř prosazoval svého spojence Fuksu, Nečasovou favoritkou byla Horníková.

Lhůta pro nominaci kandidátů ovšem v pátek vypršela, o chystané volbě, které předcházela schůze K9, informovaly také ParlamentníListy.cz. Poslanci tedy budou při první volbě vybírat z jediného zájemce, kterým je poslanec KSČM Vladimír Koníček. NKÚ tedy dál zůstane bez prezidenta, František Dohnal skončil v únoru.

Kníže si prosadil, že kandidát na šéfa NKÚ nebude politik

Tluchořův i Nečasův tábor v ODS má vyrovnané síly. Podle iHNed.cz to byl důvod pro stažení volby. Oficiálním důvodem ale má být dohoda v koalici, že v čele instituce bude nepolitik. Podle ParlamentníchListů.cz to navrhl na zasedání koaliční K9 předseda TOP 09 Karel Schwarznberg. Zástupci K9 se pak dohodli, že volbu prezidenta NKÚ o měsíc odloží.

„Kníže na K9, sotva dosedl, řekl, že v čele Nejvyššího kontrolního úřadu nechce žádného poslance, ani senátora. To nám komplikuje situaci, protože Zdeňka Horníková i Ivan Fuksa jsou poslanci. A samozřejmě náš kandidát by měl větší šanci s podporou koaličních partnerů. V úterý se to bude řešit na klubu. Je možné, že tam nakonec zvolíme našeho kandidáta, který bude kandidovat v prvním kole, ale pak se dá počítat, že v tomto kole nebude zvolen nikdo a bude se hledat kompromisní kandidát. Ale uvidíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z ODS.

Poslankyně Zdeňka Horníková ke sporu pro iHNed.cz dodala, že by byla škoda, pokud by ODS couvla. Poslanecký klub ODS prý jednoznačně chce svého kandidáta a ona se nebojí jít do souboje s Fuksou.

Jako kompromisní kandidát by ovšem mohl posloužit bývalý viceprezident NKÚ Václav Peřich. V březnu se o něm pochvalně zmínil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…