Povinná matematika u maturity, nebo bude mít student možnost volby? Ministr Plaga promluvil v ČT

30.10.2019 22:10

Vláda se shodla na tom, že chce odložit povinnou maturitu z matematiky. Ministr školství Robert Plaga v Interview na ČT24 promluvil o tom, proč není vůbec potřeba a proč by studentům měla zůstat možnost volby. Jako zásadní považuje změnit kvalitu vzdělávání a přivést do školství kvalitnější lidi, kterých je nedostatek.

Povinná matematika u maturity, nebo bude mít student možnost volby? Ministr Plaga promluvil v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

„V rámci vzdělávacích programů se matematika v učivu nestihne procvičit a zafixovat. Na školách chybí nejvíce učitelů na matematiku a fyziku. Podívali jsme se na poslední tři roky na úlohy nepovinné maturity z matematiky a neúpěšnost byla výrazně vyšší než u úloh, které se lze učit z paměti,“ komentoval ministr Plaga v úvodu své rozhodnutí, proč předložil vládě novelu školského zákona, která zachová model, že si student vybírá mezi matematikou a cizím jazykem.

„Mám pocit, že jsme tady začali u béčka a řekli jsme si: Tak dáme povinnou maturitu z matematiky, ona se nám to ta děcka pořádně naučí, když se toho budou bát. Ale ono to tak nefunguje, když nemáte v systému ty podmínky,“ zdůraznil Plaga.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr dostal od Zemana Medaili za zásluhy I. stupně?

94%
6%
hlasovalo: 22170 lidí
Je si vědom toho, že nejistota, jak bude maturita nakonec nastavena, budí u studentů a škol velkou nervozitu. „Chápu, že je to hrozné. Proto to tak nechceme. Na vládě jsem navrhl, aby byl návrh ve Sněmovně projednán v tzv. zrychleném řízení, aby se už co nejrychleji rozhodlo, jestli bude maturita z matematiky povinná od jara 2021, nebo zůstane zachována ta volba,“ podotkl ministr školství.

Plaga pevně věří, že jeho návrh ve Sněmovně uspěje, přesto jisté obavy má. „Nebudu lhát, ty kluby jsou ‚štíplé‘ a v každém se najde nějaký ortodoxní zastánce tradiční matematiky a fyziky, ale také lidé, kteří podporují volbu studenta,“ podotkl.

Zmínil jeden, že vyřešení toho problému je z části na bedrech Ministerstva školství, a sice že by se měla řešit přehlednost rámcových vzdělávacích programů nejen v matematice. „V případě matematiky bych chtěl podotknout, co se v médiích často zplošťuje, že rušíme maturitu z matematiky, ale není to tak. Ona zůstane přece v té volbě a nijak se neomezuje výuka matematiky samotné,“ připomněl.

„Vypadá to, že od povinné maturity z matematiky ustupujeme, ale ta situace vlastně nikdy nastat neměla, že bychom měli povinnou maturitu z matematiky,“ myslí si Plaga a zopakoval, že možnost volby mezi matematikou a jazykem je pro studenty zcela v pořádku, jelikož každý z nich může směřovat jiným směrem.

Spíše ministr vybídl k reálné diskusi, jak zlepšit samotnou kvalitu výuky na druhém stupni základních škol a na školách středních. „Když se nám povede změnit kvalitu vzdělávání, což je o těch penězích, které v systému chybějí, abychom do systému dostali ty nejkvalitnější lidi, a přestaneme z matematiky už dělat strašáka, tak si studenti budou vybírat matematiku dobrovolně v rámci volby,“ věří ministr Plaga. Přesně to jsou pak lidé, které trh práce a technologické firmy chtějí, protože ti matematiku skutečně umějí a „nešrotí se ji jen na jeden termín“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…