Povodňové komise musí být připraveny konat, varoval Chalupa v Partii

09.06.2013 11:57

Povodně způsobily škody za desítky miliard korun. V pořadu Partie mluvil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) hájil práci meteorologů i Vltavskou kaskádu. Varoval také před hrozícími přívalovými dešti a bleskovými povodněmi. V pořadu vystoupila i ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Povodňové komise musí být připraveny konat, varoval Chalupa v Partii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Ministr životního prostředí Chalupa v úvodu pořadu varoval před rizikem intenzivních srážek. Ukázal čtyři modely možných srážek. Předvedl tak, že případné bleskové povodně se předpovídat dlouhodobě nedají.

Povodňové komise musí v případě nutnosti konat, varoval Chalupa před bleskovými povodněmi

„Budeme zpřesňovat předpověď, v jakých místech by mělo dojít k zásahu. Všechny povodňové komise ve všech krajích musí zahájit přípravy a být připraveny konat,“ zdůraznil Chalupa.

V pořadu se pak hájil, že stejnou míru varování dostaly povodňové štáby i minulý týden před povodněmi. První výstraha byla vydána už ve středu.

Na Vltavě byl před minulým týdnem normální provoz. Varování ale byla stejná jako nyní

„Tahle situace je obdobná, máme stále stejné modely. Rozdíl je v tom, že tehdy byl například na Vltavě normální provoz. To není tak, že by naše předpovědi byly horší než ostatní. Čeští meteorologové mají v Evropě dobrou pověst,“ zastal se ČHMÚ. Připomněl, že se stále jedná o počasí, které nelze stoprocentně přesně předpovídat.

Hejtman Oldřich Bubeníček si v pořadu povzdechl, že jeho kraj patří ke koncovým uživatelům, ke kterým se informace dostávají až naposledy. „My jsme koncový uživatel. Přes nás ta velká voda odtéká z republiky,“ uvedl a dodal, že v Ústeckém kraji se protipovodňové zábrany udělaly včas.

Vltavská kaskáda udělala maximum

„Ovlivnit se hladina dá. Ale při tomto rozsahu vody to jde jenom omezeně. Otázka je, zda nemohla Vltavská kaskáda udělat víc,“ zeptal se.

Ministr Chalupa ale v tu chvíli kroutil hlavou. „Zažil jsem několik povodní. Jako komunální politik jsem zažil i povodně v Praze 2002. Ale myslím si, že z hlediska možností, které ta Vltavská kaskáda má, udělala maximum,“ zdůraznil.

Pomoc úřadů práce má návaznost na příjmovou situaci lidí

Ministryně práce Müllerová pak mluvila o pomoci, které se lidem dostává od úřadů práce. Vyplácí se zde dávky v hmotné nouzi.

„My jsme vydali příručku, jak se vypořádat s povodněmi a distribuovali jsme je na úřady práce. Naše pomoc je směřována za lidmi, kteří jsou skutečně postiženi povodněmi. Má to kombinaci a návaznost na příjmovou situaci lidí,“ popsala v pořadu Partie.

Byla vyplacena pomoc pro 1200 lidí

„Úřady práce vyplácejí část peněz v hotovosti. Šetření provádíme za stolem i v terénu. Musí se reagovat na situaci, která skutečně je,“ prohlásila. Vyplácení dávek tedy není tak rychlé, jak by lidé potřebovali. Nevyplácí se ani plných 51 tisíc korun v hotovosti. Lidé na úřadech dostanou pět tisíc a zbytek jim přijde na účet.

„Doposud je dostalo formou určitých záloh více než 1200 lidí. Vlna zájmu určitě přijde s tím, jak postupovala povodňová vlna,“ předpokládá Müllerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…