Požádejte o pomoc z Německa. Hejtman z největšího covid-pekla podporuje petici vládě

12.01.2021 20:44

Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává v celé zemi na nejvyšším stupni pohotovosti. Některé kraje už připravují vakcinační centra, rychlost očkování ale bude záviset na dodávkách vakcín. Nemocnice zvládají situaci s vypětím sil. V Karlovarském kraji řeší nedostatek lůžek pro pacienty s covidem. Vytížené nemocnici v Chebu začnou pomáhat zdravotní sestry z Kynžvartu. Situaci blíže v pořadu Interview na ČT24 popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Prozradil, že by se přidal k petici, kterou lidé na Chebsku vyzývají vládu, aby požádala o pomoc z Německa. V protiepidemických opatřeních by rozhodně nepřitvrzoval, způsobují psychickou zátěž, která je prý horší než samotný virus.

Požádejte o pomoc z Německa. Hejtman z největšího covid-pekla podporuje petici vládě
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

„Situace je vážná, ale pod kontrolou,“ popsal na úvod hejtman Kulhánek aktuální situaci ve svém kraji. „Od kritického pátku, kdy jsme se v chebské nemocnici dostali na hraniční limit lůžek, se stav stabilizoval,“ podotkl s tím, že velmi dobře funguje spolupráce s koordinačním týmem v rámci regionu i v rámci České republiky. Řadu pacientů se prý podařilo transferovat.

V chebské nemocnici, kde byla situace vážná, tak nemusejí už lékaři rozhodovat, komu pomohou dříve. Pomáhat zde má také devět zdravotních sester z Lázní Kynžvart. „Kromě Lázní Kynžvart jednáme i s dalšími lázněmi, ale i se středními zdravotními školami. V chebské nemocnici pomáhají studenti i pedagogové,“ popsal, jak kraj shání k volným lůžkům kvalifikovaný personál.

Zástupci karlovarských nemocnic požádali německé kolegy, aby převzali péči o některé pacienty, české Ministerstvo zdravotnictví to však odmítlo. „Ministr Blatný mi řekl, že dokud jsou zdroje v rámci České republiky, tak spolupráce s Německem se aktivovat nebude. Jsem s ním ale domluvený v případě, že by to bylo potřeba, by se jednalo s německou stranou,“ přiblížil Kulhánek.

Jedním z důvodů, proč by požadoval pomoc z Německa, je i ten, že tamní nemocnice jsou blíže než jiné v rámci Česka. „Z pohledu přepravy je rozdíl, jestli pacienta vezete 20 nebo 30 km z Chebu na západ přes hranice, nebo 100 až 150 km v rámci České republiky,“ podotkl hejtman.

Podepsal by petici, kterou lidé na Chebsku vyzývají vládu, aby o pomoc z Německa požádala. „Podepsal bych ji z praktického pohledu, právě díky blízkosti německých nemocnic. Na druhou stranu vnímám, že jak v Sasku, tak v Bavorsku je situace obdobná jako u nás,“ uvedl s tím, že mít ale tuto pomoc k dispozici a moci ji aktivovat v řádu hodin by bylo operativnější.

V Karlovarském kraji momentálně chybějí desítky lékařů i desítky zdravotních sester. „Není to dáno jenom tím enormním využitím kapacity, ale i nemocností personálu, ať už jsou covid pozitivní, nebo v nucené karanténě,“ vysvětlil Kulhánek.

V minimální míře mají kapacity, aby se mohli postarat i o tzv. necovidové pacienty. „Odkladná péče je odložena, každá nemocnice má zajištěné kapacity tak, aby mohla řešit akutní případy,“ uvedl hejtman. Vedení v karlovarské nemocnici rezignovalo, na chod nemocnice to ale podle Kulhánka žádný vliv nemá.

V očkování podle Kulhánka Karlovarský kraj pozadu není. „Očkování se rozběhlo plynule. Vakcíny, které nám jsou dodávány, zužitkováváme, tedy zhruba 1 000 vakcín týdně. Můžeme je proočkovat, jsme na to připraveni. Připravujeme i vakcinační strategii pro širší vrstvy obyvatelstva. Stěžejní bude únor a březen, kdy budou spuštěna vakcinační centra, až tady se ukáže, zda logistika funguje, nebo ne,“ uvedl.

Bere na vědomí, že příprava vakcinačních center je, jak řekl resort zdravotnictví, odpovědností každého hejtmana. „Tuto odpovědnost přijímáme. Dnes už máme jasno, kde a kolik budeme mít vakcinačních center, projektujeme si plánované kapacity, snažíme se vše zajistit personálně. V rámci našeho regionu i podle toho, jak vedeme komunikaci s dalšími hejtmany, si myslím, že to zvládnout můžeme,“ věří Kulhánek.

Zájem o očkování v Karlovarském kraji podle Kulhánka odpovídá zájmu o očkování v celém státě, tedy padesát na padesát. Doufá však, že díky informační kampani, která ještě nezačala, se poměr významně zvrátí ve prospěch té skupiny, která bude mít zájem se nechat očkovat.

I když vidí, jak se epidemiologická situace vyvíjí, v opatření by rozhodně nepřitvrzoval. „Vidím tu obrovskou frustraci lidí, kteří jsou v nedobrovolné izolaci. Mnohdy u střední generace a zejména pak u mladých lidí vnímám psychickou zátěž, která je ohrožuje více než nákaza samotná,“ sdělil Kulhánek, že populace je už velmi vystresována dlouhodobou uzavřeností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…