Pozdě. Už to na Ukrajině mělo být. Generál Pavel a kolega mají zlý pocit

14.04.2022 8:14

Válku na Ukrajině řídí nový velitel. Generál ve výslužbě Petr Pavel před televizními kamerami upozorňoval, že Rusko sice udělalo ve své invazi na Ukrajinu mnoho chyb, ale už druhá světová válka ukázala, že Rusové se ze svých chyb dokážou poučit a změnit průběh války. Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček varoval, že ruská armáda teď může zmasakrovat až 70 tisíc ukrajinských vojáků v jednom velkém krvavém kotli. Pavel vedle debaty o válce poslal vzkaz Andreji Babišovi (ANO).

Pozdě. Už to na Ukrajině mělo být. Generál Pavel a kolega mají zlý pocit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Generál Pavel - video Spolu silnější

Je zřejmé, že první fáze ruského vpádu na Ukrajinu se nezdařila tak, jak si Kreml představoval. Ruští vojáci, kteří na Ukrajině padli do zajetí, prozrazují, že jim bylo slibováno, že na konci února vyrazí na Ukrajinu a za pár dní bude po válce. Jenže 14. března trvá válka na Ukrajině již 50. den, Ukrajinci dál hrdinně brání svou zemi. Ubránili hlavní město a dokonce se jim na některých místech podařilo přejít do protiútoku.

Generál ve výslužbě Petr Pavel však v rozhovoru pro CNN Prima News varoval, že Rusové se dokážou ze svých vojenských pochybení rychle poučit a změnit taktiku, jak se to ostatně ukázalo i během druhé světové války. Srovnání s druhou světovou válkou sedí v této ruské agresi ještě v jedné věci. „To, co vidíme na Ukrajině sedmým týdnem, připomíná 2. světovou válku. Míra destrukce i počty obětí se dají srovnat, alespoň v časovém úseku,“ konstatoval Pavel v rozhovoru pro CNN Prima News.

Agresi vůči Ukrajině řídí nový ruský velitel a tady by se mohla projevit i jistá změna taktiky. Teoreticky by mohlo dojít k uzavření jádra ukrajinské armády v Doněcku a Luhansku. Podle analytika Jiřího Vojáčka, který se objevil před kamerami spolu s Pavlem, by v tomto kotli mohlo být uzavřeno 50, 60, ale i 70 tisíc vojáků, kteří mohou být nakonec zmasakrováni. „Potom by to mohl být opravdu masakr,“ varoval bezpečnostní analytik. „9. květen, plus minus 14 dní, to je ta nejzazší doba, kdy ta bitva začne,“ předložil časový odhad.

Pokud něco mluví ve prospěch ukrajinské armády, je to skutečnost, že brání svou vlast. „Bojují za svoji zemi, bojují za spravedlivou věc a to se vždy v boji počítá jako silný faktor,“ upozorňoval Petr Pavel. Jedním dechem však dodal, že odvaha sama o sobě Ukrajincům stačit nebude. „To, co potřebují teď, jsou tanky, dělostřelectvo, bojová vozidla pěchoty a těch zatím tolik nedostali."

„Ty dodávky těžkých zbraní tam měly mířit před 3 až 4 týdny,“ doplnil Vojáček s tím, že kdyby Západ v této věci reagoval rychleji, nemuselo dojít k některým hrůzám, k nimž došlo ve městě Buča a jinde.

Když dostal znovu slovo Pavel, řekl pár slov k možnému zakotvení americké vojenské základny na českém území.

„My si musíme vyhodnotit, zda je naše bezpečnost natolik ohrožena, že budeme potřebovat přítomnost spojeneckých vojáků na našem území a pokud tomu tak je, tak o tom začít se spojenci vyjednávat. Ale způsob, že to vyhlásíme předem, aniž bychom to konzultovali se spojenci a tím je uvádíme do rozpaků, rozhodně není ten nejšťastnější,“ upozornil Pavel, který tak nepřímo zkritizoval stávající ministryni obrany Janu Černochovou (ODS).

Došlo i na Pavlovu možnou prezidentskou kandidaturu. Zdůraznil, že expremiéra Babiše (ANO) by na Hradě neviděl rád. „Já bych si to nepřál,“ konstatoval. „Já se na kandidaturu opravdu zodpovědně připravuji už delší dobu a hodlám v tom zodpovědně pokračovat i dál,“ doplnil generál s tím, že načerpává informace o tématech, o kterých toho dosud nevěděl tolik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…