Pozor: Zásadní poznámka o zemi, která určí, kudy půjdou a nepůjdou uprchlíci

17.09.2015 7:52

Podle přispěvatele Lidových novin Vladimíra Meiera je v uprchlické krizi klíčovým hráčem Srbsko. To podle něj určuje, kudy se vlna bude pohybovat, a ještě si za to nechává zaplatit.

Pozor: Zásadní poznámka o zemi, která určí, kudy půjdou a nepůjdou uprchlíci
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Anketa

Kterého člena vlády byste nejraději odvolali?

2%
3%
0%
1%
0%
5%
hlasovalo: 5262 lidí

„Srbsku se věnuje poměrně malá pozornost, ačkoli zásadní měrou ovlivňuje to, jestli a kudy povede vlna uprchlíků do Evropy. Jak Řecko, tak Makedonie, které leží na cestě uprchlíků před Srbskem, nemají moc možností, jak vlnu zastavit nebo nasměrovat,“ podotýká Meier. Řecko sice má dle něj i dlouhou hranici s Bulharskem, ale do Bulharska uprchlíci nechtějí, Makedonci zase mohou běžence posílat jen jedním směrem – do Srbska.

„Naproti tomu Srbové mají několik možností, kam uprchlickou vlnu zavést: až dosud nakládali uprchlíky na makedonských hranicích v Preševu, nechali je koupit si lístek na autobus za v přepočtu asi 800 až 1000 korun a pak je zavezli k maďarským hranicím do Horgoše. To byla svobodná volba Srbů, kterou Maďarsko samozřejmě nebylo nadšené, ale zřejmě se mu nepodařilo přesvědčit Srby diplomatickou cestou, aby uprchlíky vozili jinam,“ dodal Meier. A následující situace je známá – Maďaři postavili plot. Srbsko-maďarská hranice je také nyní plná konfliktů. Včera proti běžencům, kteří se s klacky pokusili prolomit hranici, zasáhla maďarská policie slzným plynem a vodními děly. 

Srbové však mohou uprchlíky směřovat ještě do Rumunska, Bosny a Hercegoviny a Chorvatska. Tam je prý dle Meiera nejjednodušší cesta – vede tam totiž z Bělehradu dálnice. 

„Chorvatsko sice uprchlíky varuje, že je v zemi ještě stále více než 60 000 nevybuchlých min z balkánské války, a zároveň oznámilo, že je na nápor uprchlíků připraveno, ale jestli to bude stačit, aby přesvědčilo Srby, aby své autobusy s uprchlíky směřovalo zase jinam, se teprve ukáže,“ uzavřel Meier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …