Pozor, hrozí teroristický útok autem či autobusem! USA varují turisty v Barceloně

24.12.2018 12:21

V Barceloně musela policie zvýšit bezpečnostní opatření v centru města. Důvodem je interní informace o možném teroristickém útoku. Turisty tak již v neděli varovalo na Twitteru americké Ministerstvo zahraničí před hrozbou útoku autem či autobusem na barcelonské rušné třídě La Rambla, kde se podobný útok odehrál loni v srpnu.

Pozor, hrozí teroristický útok autem či autobusem! USA varují turisty v Barceloně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Katalánská Barcelona je plná architektonických skvostů od Antonia Gaudího. Jeho největší dílo Sagrada Família by mělo být dobudováno ke stoletému výročí architektovy smrti

Zvýšená pozornost policie panuje na třídě La Rambla či u katedrály Sagrada Familia. Policisté se zaměřují především na velké vozy a autobusy projíždějící centrem města.

Informace o možném atentátu autem v Barceloně se dle interního pokynu místní policie týkají úterka (25. prosince). Možným podezřelým je člověk narozený v marocké Casablance. Důvěryhodnost této informace o hrozbě atentátu vyhodnotila policie jako „střední”.

I španělské Ministerstvo vnitra vydalo pro vánoční svátky už v polovině prosince pokyn, aby policie zvýšila bezpečnostní opatření na místech s vyšší frekvencí lidí. Toto pravidelné opatření potrvá do 8. ledna, uvedl deník La Vanguardia.

Podobné teroristické útoky totiž zažila Barcelona loni 17. srpna, kdy dvaadvacetiletý Maročan najel autem do lidí na třídě La Rambla. Dopaden a zastřelen policií byl za čtyři dny nedaleko Barcelony. Několik hodin po barcelonském útoku pět teroristů najelo autem do lidí v Cambrils asi 100 kilometrů od Barcelony. Útočníky policie zastřelila na místě. 

Oba útoky, které provedla stejná teroristická buňka, si vyžádaly 16 obětí a na 130 zraněných. Útočníci byli z valné většiny marocké národnosti a vyrostli ve Španělsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …