Pozor, je to jinak! Jak je to se zákonem Klause ml. proti mazání na Facebooku

28.01.2019 12:41

Byli jste někdy neprávem zablokováni na Facebooku nebo byl váš příspěvek smazán, ačkoli neporušoval nic jiného než „standardy“? Právě s tímto má bojovat návrh zákona Václava Klause mladšího. Klaus celý návrh zákona zveřejnil na svém facebooku, protože prý média jeho návrh špatně reprezentují. „Nejde o zákaz toho, že Vy někoho mažete či blokujete na svém profilu. Jde o to, aby provozovatel sítě Vás neblokoval nebo nemazal příspěvky, pokud nejsou za hranou platných zákonů této země,“ říká politik.

Pozor, je to jinak! Jak je to se zákonem Klause ml. proti mazání na Facebooku
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

Václav Klaus mladší zřejmě cítil potřebu uvést na pravou míru to, co se říká v médiích o návrhu zákona, který předložil on a další poslanci.

Anketa

Podporujete prezidenta USA Donalda J. Trumpa? (anketa od 28.1.2019)

69%
hlasovalo: 4327 lidí
„Svoboda slova na sociálních sítích.

Zde je návrh zákona včetně důvodové zprávy a všech předkladatelů. Protože některá média popisují něco trochu jiného.

Nejde o zákaz toho, že Vy někoho mažete či blokujete na svém profilu. Jde o to, aby provozovatel sítě Vás neblokoval nebo nemazal příspěvky, pokud nejsou za hranou platných zákonů této země.

Na to by byla pokuta (přestupek). Pokud by tam byl silný veřejný zájem – třeba by zablokovali celou komunikaci jedné politické strany před volbami – pak by šlo o trestný čin. Více v dikci zákona,“ píše na svém profilu.

V diskuzi pak Klaus doplnil, že proti návrhu budou s největší pravděpodobností hlasovat Piráti, protože ani jeden z nich návrh nepodepsal.

Na sdíleném návrhu zákona je zajímavé už to, kdo ho předkládá a je pod ním podepsaný. Není to zdaleka jen Klaus mladší. Mezi proponenty patří další poslanci a poslankyně z ODS jako Zuzana Majerová Zahradníková nebo poslanec Jakub Janda, ale také poslanci ANO Patrik Nacher a Aleš Juchelka, Jaroslav Foldyna z ČSSD, Petr Pávek za STAN, Radim Fiala a Lubomír Volný z SPD, Stanislav Juránek z KDU-ČSL či Zdeněk Ondráček z KSČM. Chybí akorát zmínění Piráti a TOP 09.

V návrhu stojí: „Porušování svobody projevu
Provozovatel či správce veřejně přístupné elektronické sociální sítě či jiné platformy umožňující uživatelům okamžité sdílení jimi vytvořeného obsahu používané více než sto tisíci registrovanými uživateli, který zasáhne do svobody projevu jiného tím, že neoprávněně odstraní, zakáže či jakýmkoli jiným způsobem znepřístupní jeho příspěvek sdílený na takové veřejně přístupné počítačové elektronické sociální síti či jiné platformě umožňující uživatelům okamžité sdílení jimi vytvořeného obsahu, jenž není v hrubém rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami, kterými je Česká republika vázána, nebo s dobrými mravy, a to v úmyslu ztížit či zmařit svobodnou veřejnou diskusi o důležitých otázkách veřejného zájmu, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti, nebo peněžitým trestem.“

Přestupek se pak dělí podle toho, zda se ho dopustila fyzická či právnická nebo podnikající osoba. Pro fyzickou osobu je maximální sazba přestupku 500 000 korun, pro právnickou a podnikající až 50 milionů.

V textu je dále zmíněna Listina základních práv a svobod, podle které právo na získávání a šíření informací, resp. zákaz cenzury, patří mezi základní politická práva. „Svobodu projevu lze omezit výlučně zákonem, a to pouze jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti,“ píše se dále v zákoně.

„Provozovatelé takových platforem totiž zavádí vnitřní pravidla vymezující limity přípustného obsahu příspěvků zveřejňovaných jednotlivými uživateli, jež často překračují zákonná omezení svobody projevu, v důsledku čehož ze strany provozovatelů či správců dochází k omezování i těch příspěvků, které nejsou nezákonné a odpovídají požadavkům platné legislativy (a to buď prostřednictvím smazání daného příspěvku, či dokonce zablokováním profilu příslušného uživatele). Takovým jednáním však dochází ke svévolnému omezování svobody slova nad rámec zákona, které je v přímém rozporu s čl. 17 odst. 4 Listiny základních práv a svobod, a to často ze strany těch soukromých subjektů, které by měly zachovávat striktní neutralitu,“ zdůvodňuje se v zákoně nutnost nové legislativy.

„Základním principem demokratického právního státu je totiž svobodná pluralitní diskuse o těchto tématech. Nelze proto připustit, aby docházelo k jejímu nedůvodnému omezování, a to zejména v prostředí internetu a na něm provozovaných veřejně přístupných sociálních sítích či jiných platformách, které umožňují volné a okamžité šíření obsahu nahraného jeho uživateli, a proto jsou v současné době jedním z nejvýznamnějších prostředků k volnému šíření informací a názorů,“ zní dále v návrhu.

Další klauzule vysvětluje i limit 100 tisíc uživatelů. „Legislativní úprava byla navržena tak, aby nedopadala na média, sociální sítě či jiné elektronické platformy (blogy apod.), jejichž obsah podléhá předchozímu schválení či revizi, a u nichž tedy uživatelé internetu nepředpokládají naprostou názorovou pluralitu a neutralitu. Současně tímto návrhem nejsou dotčena ani diskusní fóra či platformy sloužící pro menší zájmové skupiny, jejichž reálný dosah je s ohledem na omezený počet jejich uživatelů nevýznamný.“

Podle návrhu by pouze nejzávažnější případy porušení tohoto práva vedené úmyslem ztížit či zmařit svobodnou veřejnou diskusi byly sankcionovány jako trestný čin. Případy méně závažného úmyslného či nedbalostního porušení svobody projevu, které však nebude vedeno úmyslem o zmaření či ztížení svobodné diskuse k důležitým otázkám veřejného zájmu, se navrhuje sankcionovat jako přestupek.

Celý návrh zákona ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…