Pozor na aplikace, které mohou být nebezpečné

08.11.2021 18:00

Server CyberBlog.cz upozorňuje na malware FlyTrap, který napadá facebookové účty. Ten e primárně zaměřený na zařízení s operačním systémem Android. Systém infikuje skrze falešné nabídky slevových kupónů pro služby Netflix a Google AdWords.

Pozor na aplikace, které mohou být nebezpečné
Foto: PixaBay.com
Popisek: Ochrana soukromí - ilustrační foto (licence CC0 Public Domain)

Malware je zastřešující výraz pro jakýkoli typ škodlivého softwaru, který se snaží infikovat počítač nebo mobilní zařízení a jehož cílem je poškodit nebo zneužít libovolné programovatelné zařízení, službu nebo síť. Kyberzločinci jej obvykle používají z mnoha různých důvodů, například k získávání osobních údajů či hesel, krádežím peněz nebo k blokování přístupu do zařízení. 
 
A právě FlyTrap se začal šířit od března 2021 prostřednictvím obchodu Google Play a ostatních tržišť s aplikacemi třetích stran pro Android. 
 
„Útočníkům se podařilo prolomit Facebookové účty více než 10 000 uživatelů ve 144 zemích.  Report výzkumníků společnosti Zimperium zLabs uvádí, že FlyTrap využívá taktiky social engineeringu ke kompromitaci účtů na Facebooku. Zpráva uvádí, že FlyTrap je součástí rozsáhlejší kampaně, za kterou údajně stojí skupina útočníků působící z území Vietnamu,“ informuje Server CyberBlog.cz.
 
Analytik Azim Yawant (Zimperium) identifikoval celkem devět aplikací šířící malware FlyTrap:
  • GG Voucher (com.luxcarad.cardid)
  • Vote European Football (com.gardenguides.plantingfree)
  • GG Coupon Ads (com.free_coupon.gg_free_coupon)
  • GG Voucher Ads (com.m_application.app_moi_6)
  • GG Voucher (com.free.voucher)
  • Chatfuel (com.ynsuper.chatfuel)
  • Net Coupon (com.free_coupon.net_coupon)
  • Net Coupon (com.movie.net_coupon)
  • EURO 2021 Official (com.euro2021)
Tyto aplikace nabízí uživatelům slevové kupóny na služby Netflix a Google AdWords, ale pouze v případě přihlášení skrze Facebookový profil. Jakmile se uživatel přihlásí, malware získá informaci o Facebook ID, poloze, e-mail, IP adresu, cookie soubory a tokeny spojené s FB profilem oběti. Získaná data a informace používají pomocí social engineeringu pro další šíření FlyTrap.
 
Lze nějak riziku předcházet? Uživatele mobilních telefonů a ostatních zařízení s Androidem mohou udělat to, že v nastavení systému zakážou možnost nahrávání SW a aplikací z neautorizovaných zdrojů. Defaultně je toto nastavení vypnuté, ale útočníkům se často uživatele podaří přesvědčit, aby funkci zprovoznili. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…