Práce na nádraží či hlídání u přechodů? To mohou nezaměstnaní dělat

28.10.2011 12:59

Obraz, kdy učitel po třicítce přijde o práci a dohlíží na mladíky, jak zametají chodník, se nezdá až tak vzdálený. Od příštího roku totiž podle nové sociální reformy naroste počet lidí, kteří budou muset vykonávat veřejné práce, když si do dvou měsíců nezajistí práci. Jinak nedostanou od státu ani korunu.

Práce na nádraží či hlídání u přechodů? To mohou nezaměstnaní dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD - ilustrační foto

Podle mluvčího Úřadu práce Jiřího Reichla to není jinak necitlivé řešení. „Ono se pořád říká, že my šikanujeme chudáčky nezaměstnané. V Německu, které je nám dáváno za vzor, to ale takto funguje. Když někdo přijde v Bavorsku na úřad práce, musí povinně nastoupit na školení. Když člověk od státu něco požaduje, musí mu také něco dát," dodal pro Týden.cz.

Práce na ulici i na železnici

Podle Reichla bude dostatek pracovních pozic. „Když se projdete po jakémkoli městě, tak uvidíte, že té práce je potřeba udělat spoustu. V současné chvíli intenzivně jednáme s ministerstvem a potenciálními zaměstnavateli. Jde například o České dráhy a Správu železniční dopravní cesty, které budou mít možnost nabídnout své kapacity," dodává Reichl.

O odbornější pozice by se jednalo v případě práce u Českých drah. „U ČD je ve většině profesí kladen vysoký požadavek na zdravotní a odbornou způsobilost danou zákonem. Všechny tyto osoby musí projít speciální zdravotní prohlídkou a také speciálním školením," upozorňuje mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Mimo práce u drah je možnost i úklidu ulic, ten nyní tvoří 34 procent všech činností, kterých se využívá. Další možností je i hlídkování u přechodů v blízkosti škol.

Vzdělaní by měli především koordinovat

Podle ministerstva by to nemělo být tak, že by vzdělaní šli uklízet chodníky. To bude zohledňovat připravovaná metodika, podle které se bude práce rozdělovat. Primárně se to bude týkat hlavně častých příjemců dávek pro sociálně slabé. Úkolem pro úředníka bude rozpoznat zneužívání dávek.

„Konkrétní kritéria se nyní dotváří i na základě zkušeností obcí s veřejnou službou," uvedl náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka. Počítá se se zavedením funkce tzv. Koordinátorů veřejné služby. "Lidé z evidence úřadů práce s vyšším vzděláním nebo s potřebnými profesními zkušenostmi by měli plnit roli jakýchsi koordinátorů ostatních pracovníků," dodává Machotka.

Podle Reichla nebudou od ledna úřady práce zahlceny přidělováním veřejných služeb. Dojde totiž zároveň ke změně struktury úřadů. "Nově budou úřady práce jediným výplatním místem pro všechny dávky - už nepůjde o úřady práce a obecní úřady zároveň. Od obecních úřadů přebereme i část zaměstnanců," dodává Reichl.

V současné době veřejnou službu vykonávají lidé v hmotné nouzi na základě smlouvy s obcí. Za výkon nemají odměnu, ale mohou dostat navýšení dávek. Tuto práci pro nezaměstnané v současnosti využívá asi osm procent obcí v České republice. Pro příští rok je v plánu devět procent. Nejvíce je to využíváno v Karlovarském kraji.


Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…