Pracovitý vekslák, kterého osvobodila Havlova amnestie, přinášejí noviny portrét Ivo Rittiga

14.02.2014 8:02

Včera zatčený podnikatel a lobbista Ivo Rittig se vypracoval od „malého zlodějíčka“ až k jenomu z nejvlivnějších mužů v byznysu. Jeho cestu popisuje dnešní vydání MF Dnes. Rittigovo podnikání je spojováno s politickými vazbami na ODS a gigantickými veřejnými zakázkami.

Pracovitý vekslák, kterého osvobodila Havlova amnestie, přinášejí noviny portrét Ivo Rittiga
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

Dnešní MF Dnes představuje Ivo Rittiga důkladněji a popisuje jeho cestu od zlodějíčka z 80. let až po vlivného podnikatele, lobbistu a jednoho z nejmocnějších mužů v zemi. Rittig se vyučil prodavačem. Ráno prý trénoval box v klubovně na Smíchově a odpoledne pracoval ve vyvoněné kavárně hotelu Alcron v centru Prahy. „Zíral jsem, kam až to Ivo dotáhl,“ cituje MF Dnes jeho kamaráda z mladých let, boxera a také prý někdejšího veksláka z Alcronu Stanislava Tišera. Ten o Rittigovi říká, že uměl vždycky vydělávat. „Jako boxer byl průměr, ale ve vekslu byl dobrý. Pracovitý a šikovný,“ říká o něm Tišer.

Pouze 22letý Ivo Rittig pracoval jako vedoucí pražské samoobsluhy na rohu Štěpánské a Žitné ulice. V roce 1985 se mu tam podařilo vytvořit manko 766 tisíc korun a za to si vysloužil u tehdejších soudů devítiletý trest. Ve vězení strávil polovinu, propuštěn byl po první porevoluční amnestii Václava Havla.

Začalo to obchodem s módou

Na začátku 90. let začal podnikat v oblasti luxusní módy. Jeho nesplácené stamilionové půjčky od Komerční banky skončily podle médií v České konsolidační agentuře. Do Prahy Ivo Rittig vozil oblečení věhlasných značek. MF Dnes popisuje, že právě díky němu měla spousta důležitých lidí přístup k luxusnímu oblečení. „Bylo to pro něj samozřejmě výhodné, nechávat jim výhodně `hadry` či kabelky, na druhou stranu, on opravdu nebyl lakomý,“ říká o něm jeden muž z byznysu.

Podle MF Dnes se Rittig přes obchodování s módou v Pařížské ulici seznámil s Tamarou Kotvalovou, která je bývalou ženou politika z ODS Petra Bendla. Mnozí se domnívají, že právě kontakty s ním mu pomohly do vlivných pater politiky. Rittigovo podnikání je spojováno s politickými vazbami na ODS a gigantickými veřejnými zakázkami.

Zatčení za praní špinavých peněz

Ivo Rittig byl ve čtvrtek ráno zatčen. Důvodem je důmyslné vyvádění peněz přes jízdenky pro pražský dopravní podnik. Rittig byl současně obviněn z praní špinavých peněz. Spolu s ním byly zatčeny a obviněny tři další osoby.

Jeho zadržením policie poprvé zasáhla do nejvyšších pater, podle MF Dnes, dlouhá léta budovaného klientelisticko-kmotrovskému systému. Šéf protimafiánského útvaru ÚOOZ Robert Šlachta o systému říká, že fungoval jako „hydra“ propojující podnikatele, politiku, vládu, státní správu a justici. Systém tak prý vyváděl peníze z veřejných zakázek na zahraniční konta a poté za sebou zametal stopy.

Podle zjištění Lidových novin opírají policisté obvinění Rittiga o dva prostorové odposlechy z března 2012. Ty prý zaznamenaly rozhovory ze schůzky, na níž Rittig s dalšími obviněnými řeší fungování papírny Neograph. Právě tato firma dopravnímu podniku předražené jízdenky dodávala. Tyto rozhovory prý dokazují, že Rittig se snažil firmu ovládnout a dosáhnout prodloužení smlouvy s dopravním podnikem, aby mu i nadále chodilo na účet sedmnáct haléřů za každou jízdenku.

MF Dnes také přináší názor soudkyně na fungování celé skupiny okolo podnikatele. Právě ona schvalovala domovní prohlídku u Rittiga. „Jednali jako organizovaná zločinecká skupina, která působí v oblasti páchání hospodářské trestné činnosti. Následně legalizuje výnosy pravděpodobně přes účty v jiných státech."

„Na případu dopravního podniku se nám může podařit jistým způsobem rozkrýt způsob fungování celé skupiny a role jednotlivých členů, což může pomoci při vyšetřování jiných kauz,“ říká k případu vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Lidé z nadačního fondu proti korupci jako první upozornili na podezřelý tok peněz, které pražský dopravní podnik vyplácel za papírové jízdenky. Právě šéf fondu Petr Soukenka potvrdil MF Dnes, že tyto toky naznačují, že peníze mohly končit u pana Rittiga. V rozhovoru pro deník také řekl, že policie podle něj pracuje rychle. „Naše zjištění vypadají na první pohled jednoznačně. Zbývá tam ale hodně prostoru, který je třeba doplnit a doložit, což je právě prací policie. Ta se zřejmě v tomto případě neobejde bez zahraniční pomoci."

Zajímavé by bylo také zjistit, jakou roli v celém případu hrála politická reprezentace hlavního města. „Nevěřím, že by tehdy vládnoucí politici nevěděli, co se v dopravním podniku děje,“ uvedl k celé kauze šéf protikorupčního fondu Petr Soukenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …