Pracovní síla z Ukrajiny to bude mít v ČR jednodušší. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zrychlit vydávání zaměstnaneckých karet

26.07.2016 14:20

Systém, jehož cílem je zrychlit zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny, projedná ve středu vláda. Návrh ministerstva průmyslu (MPO) a obchodu reaguje mimo jiné na stížnosti firem, podle nichž trvá vyřizování zaměstnaneckých karet pro Ukrajince příliš dlouho.

Pracovní síla z Ukrajiny to bude mít v ČR jednodušší. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zrychlit vydávání zaměstnaneckých karet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Ministerstvo průmyslu se v materiálu odvolává na požadavek zástupců firem z jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. "Ze strany zaměstnavatelů zazněl výrazný apel na zvýšení aktivity státu v oblasti efektivní a cílené ekonomické migrace," zdůvodňuje ministerstvo. Šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jan Wiesner před časem uvedl, že nedostatek pracovníků a dlouhé čekání na vyřízení pracovních povolení vede k tomu, že firmy musí odmítat zakázky.

Systém pro vyřizování zaměstnaneckých karet, který předkládá vládě MPO, je zaměřený na kvalifikované pracovní síly z Ukrajiny - netýká se vysoce kvalifikovaných odborníků, na které cílí jiný vládní projekt. Spočívá v tom, že zaměstnavatel, který nabízí pracovní místo, při jeho vyhlášení pracovním úřadem vysloví souhlas jeho zařazením do evidence volných míst obsaditelných držitelem pracovní karty. Pokud se na pozici nepodaří sehnat občana ČR nebo jiné země EU, mohou se o ni ucházet Ukrajinci.

Proti obsazování volných míst lidmi z Ukrajiny se staví odbory. Podle odborářů o tato místa není mezi Čechy zájem, protože jsou špatně placená. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v půli června prohlásil, že je nejprve třeba, aby mzdy byly vyšší než sociální dávky.

Na vydávání zaměstnaneckých karet spolupracují ministerstva obrany a vnitra. Žádosti přijímá na Ukrajině Generální konzulát ve Lvově a v Česku je vyřizuje Odbor azylové a imigrační politiky. Podle MZV by v materiálu měla být stanovena měsíční kvóta pro přijímání žádostí v závislosti na kapacitě Generálního konzulátu. S touto zásadní připomínkou souhlasí i ministerstvo financí. Dle MPO je zavedení kvóty zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…