Pracovníci úřadů práce chtějí odvolání Drábka. Také vyhrožují trestním oznámením

24.01.2012 13:04

Pracovníci úřadů práce jsou silně znepokojeni tím, jak to vypadá na jejich pracovišti. Zoufalství těchto lidí jde dokonce tak daleko, že se obrátili na média, a prostřednictvím nich vyzvali ministerstvo práce a sociálních věcí, aby věc konečně řešilo. Když si totiž stěžují sami, tak od úředníků prý často slyší, že se právě tato věc řeší. Jenže jak sami zjišťují, neřeší. Proto chtějí, aby odešel ministr práce Jaromír Drábek sám, anebo aby jej odvolal prezident Klaus. Také zmiňují tretsní oznámení.

Pracovníci úřadů práce chtějí odvolání Drábka. Také vyhrožují trestním oznámením
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

Členové odborové organizace ÚP ČR KoP Litoměřice a Ostrava nemohou už na svých bedrech nést to, co se od ledna 2012 děje na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR. Situace na jejich pracovištích je totiž špatné již od loňského dubna, kdy tento superúřad vznikl, naprosto nestabilní. Od ledna letošního roku se však situace ještě zhoršila, neboť jejich pracoviště již opustila pěkná řádka odborníků, kteří své práci rozuměli.

„Většina z důvodu nadbytečnosti, jiní již prostě nemohli snést to, co se na úřadech práce děje,“ píší zaměstnanci, kteří se sdružují v odborových organizacích. Podle nich je nyní zvláště agenda státní sociální podpory, kterou od ledna převzali, naprosto v troskách.

„Přestože, jak pan ministr Drábek, tak další čelní představitelé ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR v médiích neustále tvrdí, že stav je naprosto standardní, zaměstnanci vykonávající práci pro tento resort jsou naprosto opačného názoru,“ zmiňují dále v prohlášení.

Nebyl žádný testovací provoz

Co jim například vadí? Od ledna jsou totiž zaměstnanci úřadů práce údajně nuceni pracovat s aplikacemi, které nesplňují základní předpoklady pro řádnou administraci činností, které má tento úřad zajišťovat.

„Spuštění těchto programů nepředcházel testovací provoz, zaměstnanci nebyli řádně proškoleni. Navíc chyby těchto aplikací jsou odstraňovány ´za pochodu´, ale ani po třech týdnech od spuštění není možné s programy řádně pracovat,“ zdůrazňují odboráři.

Informace jsou často měněny

Jako pracovníci těchto úřadů už mají také dost odpovědí od úředníků „seshora“. Kteří jim na každou jejich stížnost tvrdí, že se právě řeší.  

„Jsou podávány informace, které jsou vzápětí měněny, na spoustu dotazů nedostáváme odpovědi vůbec a odpovědi typu ´toto se ještě řeší´ jsou již pověstné.  Klientům ale dost dobře nemůžeme odpovídat, že se něco teprve řeší, když jsou panem ministrem neustále ujišťováni, že vše probíhá naprosto bez problémů a informace o nefunkčnosti systému jsou pouze výmyslem,“ uvádějí.

Bez skrupulí se pak zaobírají myšlenkou, za co berou zaměstnanci ministerstva řízeného Jaromírem Drábkem vlastně odměny. Za to, že nic nefunguje?

„Naprosto kuriózní je fakt, že přestože je sociální reforma realizována tímto tristním způsobem, jsou náměstkům pana ministra vypláceny statisícové odměny. Za co? Snad ne za to, že se sociální systém hroutí? Jak je možné, že za tak špatně odvedenou práci je ještě vyplacena odměna?“

Chceme návrat k původnímu softwaru

Co ale tito odboráři a zároveň pracovníci úřadů práce požadují?

„Žádáme, aby byly zaměstnancům zajištěny adekvátní podmínky pro plnění jejich pracovních úkolů (funkční agendové aplikace, které budou na úrovni těch, se kterými jsme pracovali do konce roku 2011, řádné proškolení, jasná metodika). Pokud není možné zajistit funkčnost nových aplikací, žádáme, aby byl Ministerstvem práce a sociálních věcí zajištěn návrat k původnímu softwaru, který je schopen zajistit řádnou výplatu dávek. Dále žádáme, aby byl z důvodu neudržitelné situace na pracovištích zajištěn jak antikonfliktní tým pro klienty, tak i psychologická pomoc pro zaměstnance,“ uvádí ParlamentníListy.cz  jen výčet mnoha jejich požadavků.

„Jsme nuceni trvat na splnění těchto základních podmínek pro řádný výkon státní správy, která je úřadům práce svěřena. V opačném případě jsme rozhodnutí řešit celou věc podáním trestního oznámení pro ohrožení výkonu státní správy a oslovením pana prezidenta s žádostí o odvolání ministra práce a sociálních věcí z důvodu rizika zhroucení sociálního systému České republiky,“ dodávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…