Praha 2: Stovky lidí vstoupily za pancéřové dveře krytu Folimanka

16.09.2014 19:00

S velkou zvědavostí a nelíčeným zájmem si více než tři stovky Pražanů prohlédly 10. září 2014 podzemní bunkr Folimanka při jeho první prohlídce pro veřejnost. Městská část Praha 2 z iniciativy starostky Jany Černochové našla pro rozlehlý kryt civilní ochrany nové využití a rozhodla se jej zpřístupnit veřejnosti v rámci pravidelných prohlídek jednou do měsíce.

Praha 2: Stovky lidí vstoupily za pancéřové dveře krytu Folimanka
Foto: kla, ves
Popisek: Zpřístupnění krytu Folimanka

Část krytu nyní funguje i jako výstavní prostor, kdy na jeho stěnách visí fotografie ostatních velkých bunkrů na území Prahy. „Jako kluk jsem bydlel nedaleko odtud v Nuslích a třicet let jsem se dovnitř marně snažil dostat. V té době se lidé o tom ani neodvažovali mluvit, takové tajnosti kolem toho krytu byly. Jsem opravdu rád, že jsem to konečně spatřil na vlastní oči,“ řekl po prohlídce redakci Novin Prahy 2 František Vogel. Podobně hovořili i další návštěvníci, někteří se do krytu Folimanka hodlají vrátit při další z plánovaných prohlídek s celou rodinou.

Individuální prohlídky krytu probíhaly od 14:00 do 18:00 hodin. Směr trasy určovaly šipky na stěnách bunkru, takže lidé nemohli zabloudit. Na hladký průběh dohlíželi pracovníci Správy služeb hl. m. Prahy, kteří mají na starosti údržbu krytu, a členové Speleologického klubu Praha, kteří fotografickou výstavu o pražských podzemních bunkrech připravili.

Bunkr Folimanka o rozloze 1332 m² se nachází v ulici Pod Karlovem a má kapacitu 1300 osob. Je osvětlený, udržovaný a vytápěný, jeho druhý, nouzový východ v tuto chvíli zpřístupněn není. Byl vybudován za minulého režimu v období studené války v režimu přísného utajení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…