Praha: Sporný projekt Artbanky podpořila ministryně kultury

28.06.2012 10:15

Projekt Artbanka, který v pražském Colloredo-Mansfeldském paláci vystavuje díla současných umělců, podpořila ministryně kultury Alena Hanáková. Projekt ale má své kritiky a spokojena s ním není ani Praha, které historický palác patří.

Praha: Sporný projekt Artbanky podpořila ministryně kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Provozuje ho Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která jej pro projekt Artbanky pronajala soukromé společnosti.

Hanáková se v tomto týdnu sešla se zástupci uměleckých vysokých škol a spoluzakladatelem Artbanky Petrem Šecem a podepsala s nimi memorandum o spolupráci a záštitě nad projektem Art Dialogy/Art Akademie. Ten si vybrala jako možnost, jak "podat ruku mladému výtvarnému umění a jeho představitelům", uvádí se na webu MK. Užší spolupráci s uměleckými školami Artbanka Museum of Young Art (AMoYA) oznámila letos na jaře.

Výsledkem spolupráce ministerstva kultury se školami je zatím výstava soch mladých výtvarných umělců s názvem Sculpture Now!. Od 3. července se uskuteční na dvoře Nostického paláce, kde MK sídlí.

Pro Prahu nevýhodný projekt

Projekt Artbanky v Colloredo-Mansfeldském paláci ale kritizuje vedení hlavního města. "Nejsem spokojen s tím, jak se objekt provozuje. Řešení této situace bude jedním z prvních úkolů nového ředitele GHMP, který vzejde z výběrového řízení," řekl ČTK radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

TOP 09 projekt Artbanky zpochybňovala již loni na podzim ještě v opozici. Pro Prahu je projekt podle ní nevýhodný. Soukromá společnost neplatí galerii nájem, ponechává si přitom příjem ze vstupného. GHMP navíc projektu poskytuje kustody a platí energii. Artbanka také získala loni od města dotaci v řádech statisíců korun.

Artbanka funguje ve zchátralém paláci právě rok. GHMP uzavřela smlouvu o spolupráci s firmou Art Deposit, která je spoluprovozovatelem Artbanky. Smlouva je ale sporná, neboť galerie jako příspěvková organizace města nemůže svěřené prostory pronajímat za účelem, který je také její hlavní činností; pronajmout může třeba prostory pro kavárnu.

Podporujeme umění

Představitelé Artbanky i GHMP oponovali tím, že podporují umění a navíc se starají o chátrající historický objekt. Za zásahy v domě ale jeho provozovatelé dostali několikrát pokutu od památkářů.

Podstatou Artbanky mají být pravidelné nákupy prací mladých tvůrců, které mají dlouhodobě podporovat rozvoj zdejší výtvarné komunity. Zároveň Artbanka při prezentaci oznámila, že chce aktuální umění umisťovat prostřednictvím pronájmu do veřejných i soukromých prostor a za získané peníze pak uskutečňovat další nákupy. Sama sebe označuje za neziskový projekt.

Iniciátorem Artbanky byla galerie Dvorak Sec Contemporary sídlící na Starém Městě. Její majitelka Olga Dvořáková dříve provozovala Gallery Art Factory na Václavském náměstí a v létě organizovala výstavy soch pod širým nebem nazvané Sculpture Grande.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …