Praha: Vymlácené hroby Rudé armády? Ne. Jen se dělá rekonstrukce

12.01.2021 10:50

Další vandalismus vůči mrtvým vojákům Rudé armády? Vlna odporu kvůli údajnému poničení náhrobků na Olšanských hřbitovech v Praze se ukázala jako zbytečná. Dle vyjádření Policie ČR se nejedná o vandalismus, ale rekonstrukci. PL to sdělilo tiskové oddělení pražské policie.

Praha: Vymlácené hroby Rudé armády? Ne. Jen se dělá rekonstrukce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Na Olšanských hřibitovech u památníku Rudoarmějců slavila konec války KSČM, přišly stovky lidí

Po sociálních sítích začaly kolovat snímky poničených náhrobků padlých příslušníků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa od nacismu. Fotky z pohřebiště z pravoslavné části pražský Olšanských hřbitovů, kde ostatky Rudoarmějců spočívají, měly být pořízeny během pondělí. 

Z některých náhrobků byly odejmuté rudé hvězdy či jinak poškozeno zdobení. Mezi uživateli sociálních sítí se začala šířit zpráva o dalším činu vandalů. V daném případě se ovšem ukázalo, že je to jinak a o žádný kriminální čin se v tomto případě nejedná. Redakci PL to řekla pražská policie. 

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí

“Přijali jsme oznámení a ověřili situaci. Zjistili jsme, že se jedná o rekonstrukci hrobů, kdy pracovníci firmy sundali z náhrobků staré zdobení a nahradili ho novým. Tuto skutečnost máme ověřenou od vedoucího na Olšanských hřbitovech, který provedl fyzickou kontrolu náhrobků a zjistil, že nedošlo k žádnému poškození nového zdobení. Věc jsme odložili ad acta a nejedná se o žádné poškození náhrobků,” řekl nám mluvčí pražské policie. 

V minulosti k různému poškozování a vandalismu na pomnících či náhrobcích příslušníků Rudé armády docházelo. Opakovaně byl například poničen pomník Rudoarmějců u Pražského hradu. 

Nejznámější je několikeré posprejování a jiné poničení sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích, což rozhořelo spory o samotnou existenci pomníku. Radnice Prahy 6 pod vedením starosty Ondřeje Koláře z TOP 09 nakonec nechala Koněvovu sochu během jarního nouzového stavu odstranit a uložit do depozitáře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…