Praha bude mít jako první v republice zařízení rodinného typu pro mentálně postižené na sklonku života

30.08.2019 12:04

V Praze se otevírá unikátní zařízení rodinného typu pro mentálně postižené pacienty v závěrečné fázi života, nabízející tzv. paliativní (udržovací) péči.

Praha bude mít jako první v republice zařízení rodinného typu pro mentálně postižené na sklonku života
Foto: JK
Popisek: Postel v Domově Sulická, v zařízení poskytující paliativní péči pro mentálně postižené

Zařízení navozující dojem sdílené domácnosti pod nepřetržitým dohledem zdravotní sestry a pracovníků v sociálních službách se otevře v pondělí. Vzniklo v rámci sociální služby Domov Sulická v pražské Krči díky více než sedmdesátimilionové dotaci pražského magistrátu.

Specializovaná domácnost nabídne své služby nejen současným klientům Domova Sulická, ale i dalším obyvatelům Prahy. Po schválení ze strany magistrátu ji budou moci využívat postižení lidé z celé republiky. Projekt takového typu je první svého druhu v ČR. 

V Domově Sulická je v současnosti celkem 159 lůžek a 12 míst v takzvaném chráněném bydlení. Nově otevřené sdílené domácnosti pro mentálně postižené v závěrečné fázi života nabídnou celkem osm jednolůžkových pokojů a jeden dvoulůžkový na tzv. zaléčení, kdy se klient do zařízení vrátí například po absolvování nějakého lékařského zákroku v nemocnici.

 

Prostory zahrnují toalety, společenskou místnost, kuchyňku a zázemí pro zdravotnický personál  a sociální pracovníky,  vzdělávací centrum a moderní zdravotnickou technologii.

„Dříve jsme tady měli i pětilůžkové pokoje, ale to se samozřejmě  průběhu let změnilo. My dnešním dnem začínáme úplně nový život. Myslím si, že to, co děláme, je opravdu ve prospěch klientů,“ uvedla při představování zařízení novinářům ředitelka Domova Sulická Lenka Kohoutová.

„Mnoho umírajících klientů s mentálním postižením končilo na popruzích. Představte si, že závěr vašeho života je, že jste po nos přikrytý peřinou a ruce a nohy máte přikurtované," vysvětlila. „To byl velký impulz pro to, abychom moc prosili Prahu, aby udělala, co udělala a zainvestovala takovouhle domácnost. V naší službě nikde nenajdete žádný popruh,“ dodala.

Zařízení Domov Sulická je obecně určeno pro lidi s mentálním postižením v kombinaci s dalšími onemocněními. Péče zahrnuje děti již od tří let věku. Horní hranice věku klienta není stanovena. V domově žijí lidé v produktivním věku i senioři, kteří nejsou schopni žít sami nebo potřebují speciální zázemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…