Praha bude muset notifikovat i novely stavebních předpisů. Tvrdí to Ministerstvo pro místní rozvoj

10.03.2015 13:10

Praha bude muset nechat notifikovat Evropskou komisí i chystané novely pražských stavebních předpisů. Řekl to náměstek ministryně pro místní rozvoj Ondřej Votruba na dnešním Fóru českého stavebnictví. Na přípravě novely resort s magistrátem spolupracuje. Magistrát až dosud tvrdil, že technická novela potřebovat notifikaci nebude. Původní předpisy kvůli výtkám a po bouřlivé veřejné debatě v lednu zrušilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Praha bude muset notifikovat i novely stavebních předpisů. Tvrdí to Ministerstvo pro místní rozvoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Pražský magistrát nyní připravuje dvě novely – technickou a věcnou. "Otázka notifikace záleží na tom, co přesně v těch novelách bude. Pokud tam budou mít opět technické požadavky na výrobky nebo na části staveb, což vypadá, že tam bude, tak ta notifikace potřebná bude," upozornil Votruba, který má na MMR starosti veřejné investování.

Nyní už komunikace mezi MMR a Prahou funguje

Praha je zároveň krajem a ty musí podle Votruby podobné dokumenty nechat notifikovat automaticky. Dodal, že ministerstvo s Prahou na přípravě intenzivně spolupracuje. "Když se připravovaly pražské stavební předpisy, tak komunikace příliš nefungovala. Nyní funguje. Doufám, že proto budou novely lépe připravené a my jako ministerstvo nebudeme muset opět pozastavovat jejich platnost," řekl.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Loni vyvolala billboardová lobby na protest proti předpisům silnou mediální kampaň. Nesouhlasí totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášely. Narážela přitom i na dlouholetou smlouvu Prahy s JCDecaux, která prý na poli reklamy znevýhodňuje konkurenty. Architekti a developeři naopak změnu přivítali.

Ministerstvo pro místní rozvoj předpisy v lednu kvůli několika výtkám zrušilo, následně kvůli tomu demonstrovala část odborné veřejnosti. Rada nakonec po několika odkladech v únoru schválila dvě novely předpisů. Dočasná technická novela má začít platit zhruba od května. O předpisy se začala zajímat policie, na základě podnětu je nyní prošetřuje také antimonopolní úřad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…