Praha možná nedostane dotaci na stavbu metra A do Motola

30.05.2012 22:44

Pražskému dopravnímu podniku hrozí, že nedostane sedmimiliardovou dotaci na výstavbu metra A do Motola. Nesplňuje totiž podmínku, že do zprovoznění nového úseku bude v provozu autobusový terminál a záchytné parkoviště P+R.

Praha možná nedostane dotaci na stavbu metra A do Motola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Tyto dvě podmínky požadoval posudek v rámci procesu EIA. Dopravní podnik hlavního města Praha (DPP) podle své mluvčí Moniky Lojínové hledá náhradní řešení, chystá proto terminál a parkoviště u plánované stanice Veleslavín.

Jednou z podmínek kladného stanoviska odboru ochrany prostředí pražského magistrátu k výstavbě prodloužení metra bylo to, že úsek bude zprovozněn "až v návaznosti na realizaci a zahájení provozu autobusového terminálu a parkoviště P+R na Dlouhé Míli." Terminál měl být součástí modernizace železniční trati Praha - Kladno s odbočkou na letiště.

Tato podmínka je ale v příštích letech nesplnitelná, podnik proto hledá náhradní řešení. "V současně době se připravuje k realizaci dopravní terminál Veleslavín, který bude kromě autobusového terminálu obsahovat i více než 100 parkovacích míst P+R. V rámci schvalovacího procesu žádosti o dotaci z Operačního programu Doprava je Evropská komise o způsobu řešení této záležitosti průběžně informována," sdělila Lojínová.

Kvůli úsporám ale původně hrozilo, že ani u stanice Veleslavín záchytné parkoviště nebude. Na Dlouhé Míli se navíc počítalo s výrazně větším parkovištěm, které mělo nabídnout několik stovek parkovacích míst.

Podle ministerstva dopravy se Evropská komise (EK) žádostí DPP o dotaci zabývá od srpna loňského roku. V prosinci byl schvalovací proces přerušen, EK měla k žádosti připomínky. Po dopracování byla žádost v březnu letošního roku opět předložena, komise si ale vyžádala další upřesňující informace. Podle ministerstva se jedná o běžný postup.

"Zpracování těchto dodatečných informací je v odpovědnosti žadatele projektu, tj. Dopravního podniku hl. m. Prahy. V případě akceptování těchto dodatečných informací ze strany EK by následně již nic nemělo bránit dokončení schvalovacího procesu," napsal Roman Kluzák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Stavba metra bude stát podle cenové úrovně z roku 2008 zhruba 19 miliard korun. DPP by chtěl z EU získat dotaci asi 287,7 milionu eur (7,4 miliardy korun). Na část výstavby si podnik půjčí také od Evropské investiční banky (EIB). Nový úsek metra bude měřit přes šest kilometrů a měl by být zprovozněn v roce 2014.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…