Praha slaví. Aneta Langerová do všech ulic a Hřibova světelná show

17.11.2020 21:30

Oslavy výročí sametové revoluce jsou bohužel kvůli covidu omezené, ale i přesto se chystají velké věci. Po celé republice zavlaje trikolóra. A bude se taky zpívat.

Praha slaví. Aneta Langerová do všech ulic a Hřibova světelná show
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyvěšování vlajek České republiky na sloupy veřejného osvětlení u příležitosti 17. listopadu – Dne boje za svobodu a demokracii

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl na kandidátce ODS pro volby do Poslanecké sněmovny?

14%
86%
hlasovalo: 13652 lidí

Až třicet budov po celém Česku se v úterý po setmění nasvítí při příležitosti oslav výročí 17. listopadu. Akci pořádá spolek Díky, že můžem. Do trikolóry se zahalí například Pražský hrad, Petřínská rozhledna nebo Žižkovská věž. Sametovou revoluci připomenou i některé budovy v Ostravě, Olomouci, Plzni nebo Hradci Králové. V Praze budou v rámci oslav 31 let od pádu komunismu na stožárech veřejného osvětlení vlát i státní vlajky. „Jen málo národů v Evropě může s větší upřímností světu připomínat, že demokracie a lidská práva nejsou samozřejmostí, ale že je musíme každý den bránit a bojovat za ně,“ řekl k výročí revoluce pražský radní Chabr.

Pražané, a zejména jejich primátor Zdeněk Hřib, si na podobná gesta, jako jsou nasvícené budovy, vlaječky a rozhlasová hlášení, zjevně potrpí. Vzpomeňme třeba na to, když bylo výročí vstupu do NATO připomínáno cestujícím metra dvojjazyčným hlášením.

Akce na Národní třídě začala příznačně v 17.11. Zpěvačka Aneta Langerová zazpívala z balkonu Národního divadla píseň Modlitba pro Martu, která zároveň zněla z pražského rozhlasu a přenášela ji Česká televize.

Oslavy 17. listopadu jsou letos kvůli koronaviru omezené. Položit květy k památní desce na Národní třídě v Praze dorazila i tak řada politiků. Jako první ráno dorazil předseda Poslanecké sněmovny Vondráček. Krátce před osmou hodinou na místo zavítal také premiér Andrej Babiš a společně s ministryní financí Alenou Schillerovou položil u pamětní desky věnec. Na místě před novináři pak řekl, že 17. listopad je jedním z nejvýznamnějších dnů české historie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …