Prahou pochodují squatteři na protest proti policejnímu zásahu na Cibulce. Jsou jich tři stovky

17.05.2015 17:25

Tři stovky sympatizantů squattingu pochodují Prahou na protest proti nedávnému vyklizení zchátralé usedlosti Cibulka. Doprovázejí je vozy s hudbou a také desítky policistů, kteří budou případně odklánět dopravu. Průvod jde z Václavského náměstí k symbolu pražských squatterů - vile Milada v Praze 8 - vedlejšími ulicemi. Akce je nahlášena do 22:00.

Prahou pochodují squatteři na protest proti policejnímu zásahu na Cibulce. Jsou jich tři stovky
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policie

Podle pořadatelů chtějí účastníci demonstrace, kteří se shromažďovali od 14:00 u sochy svatého Václava, vyjádřit nesouhlas s postupem policie a přimět majitele usedlosti k jednání. Rádi by s ním obnovili nájemní smlouvu, která jim umožňovala obývat usedlost, jejíž historie sahá do 14. století.

Protestující mají alegorický vůz se symbolem cibule, z dalších dvou vozů zní hlasitá hudba. Část demonstrantů přijela na kole, další přišli se psy, někteří s dětmi v kočárcích. Policejní mluvčí Iveta Martínková řekla, že je nasazeno několik desítek policistů a členové antikonfliktního týmu. Průvod vyrazil se zpožděním oproti původnímu plánu, protože při kontrole policisté naměřili jednomu z řidičů doprovodných vozů v dechu psychotropní látky. Pořadatelé pak museli hledat náhradního.

Cibulku squatteři obývali tři roky a měli uzavřenou smlouvu s jejím majitelem, ten ji ale vypověděl. Podle policie byl zásah, při němž bylo 6. května zadrženo deset lidí a tři byli zranění, v souladu se zákonem.

"Proti desítce stálých obyvatel a necelým dvěma desítkám návštěvníků zchátralé usedlosti nasadila policie 'desítky desítek' těžkooděnců a vodní dělo. Z momentálně přítomných vybrala podle předem připraveného seznamu stálé obyvatele, které zadržela," popisují vyklizení squattu pořadatelé. Jeden ze squatterů už byl odsouzen k dvouměsíčnímu podmíněnému trestu, ale podal odpor. Proti dalším sedmi bylo zahájeno trestní řízení kvůli neoprávněnému užívání nemovitosti.

Chovanec žádá vysvětlení k zásahu policie

Při zásahu bylo 130 policistů. Policie měla informaci, že na místě může být 50 až 70 neoprávněných obyvatel, nakonec jich tam bylo 30. Majitel nemovitosti podal na squattery trestní oznámení, na jehož základě pak zasahovala policie.

Zásah chce od policejního prezidenta vysvětlit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V dnešním diskusním pořadu ČT řekl, že policejní zásah stál asi čtvrt milionu korun. O zákroku stále pochybuje, zprávu od policie, kterou si vyžádal, zatím nedostal. "Chci vědět, zda byl zásah přiměřený, zda finanční prostředky nebyly vynaloženy marně. Vedle toho by mě zajímalo, proč jsme konali takto rychle," uvedl. Bojí se, aby zásah nevedl k tomu, že se na policii budou obracet vlastníci dalších nemovitostí, kteří mají problém v občanskoprávních sporech o jejich vyklizení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …