Prahou projde pochod na podporu odpůrců kubánského režimu

18.03.2015 6:16

Ekumenickou bohoslužbou a pochodem s bílými deštníky přes Karlův most chtějí dnes aktivisté upozornit na porušování lidských práv na komunistické Kubě a podpořit hnutí Dámy v bílém. Pochodu se zúčastní i kubánská disidentka Sonia Garrová, která se po téměř třech letech dostala z kubánského vězení díky nedávné dohodě mezi Spojenými státy a Kubou o zlepšení vztahů.

Prahou projde pochod na podporu odpůrců kubánského režimu
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

"Minulý rok jsme šli přes most v průvodu s transparenty Freedom for Sonia Garro, tak jsme moc rádi, že letos tu už může být s námi," uvedl Ondřej Juřík, vedoucí latinskoamerického programu organizace Člověka v tísni, která spolu s Českobratrskou církví evangelickou takzvaný Den pro Kubu pořádá. 
   
Podle Člověka v tísni propustila Kuba od dohody s USA na přelomu roku 53 politických vězňů, včetně Garrové. I přesto se podle organizace na ostrově dál porušují základní práva. "Novináři, umělci, aktivní občané, kteří nesouhlasí s pořádky režimu, jsou pod stálým tlakem policie a státních agentů. Dochází k jejich veřejné šikaně, jsou pod neustálou kontrolou a jsou i zatýkáni. Většinou jen na pár dní, ale ani dlouhodobé vězení není vyloučeno," uvedl Juřík. 
   
Garrová je členkou Dam v bílém. Tato organizace založená ženami, matkami, sestrami a dcerami politických vězňů upozorňuje na porušování lidských práv na Kubě. Disidentka byla zatčena v březnu 2012 a obviněna z napadení, podněcování k narušování veřejného pořádku a pokusu o vraždu policisty. Za mřížemi strávila téměř tři roky, aniž byla souzena. 
   
Ekumenickou bohoslužbu v evangelickém kostele Martin ve zdi povede synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml a kněz Tomáš Halík. Poté se účastníci vydají k symbolickému pochodu s bílými deštníky přes Karlův most do konírny Nosticova paláce na Malé Straně, kde bude s Garrovou debatovat ředitel Člověka v tísni Šimon 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…