Prahou prošel průvod romské hrdosti. Je tu anticiganismus, vidí to celá Evropa, vykládala organizátorka

04.10.2014 21:35

Pochod romské hrdosti Roma Pride 2014 dnes prošel hlavním městem. Ze Staroměstského náměstí se průvod asi dvou set Romů odebral do kostela Pražského Jezulátka, kde se účastníci pomodlili za mír. Akci pořádalo sdružení Konexe.

Prahou prošel průvod romské hrdosti. Je tu anticiganismus, vidí to celá Evropa, vykládala organizátorka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Průvod romské hrdosti se o víkendu pořádá v celkem patnácti evropských zemí. Jeho cílem je probudit v příslušnících etnika hrdost a upozornit na jejich problémy. Konkrétně v České republice chce přitáhnout pozornost k tématu prasečí velkofarmy v Letech u Písku.

V průvodu Prahou byla vidět hesla jako „Černí, bílí, spojme síly“, nebo „V jednotě je síla - Romská hrdost“. Organizátorka Ivanka Mariposa Čonková sdělila, že mottem letošního průvodu jsou města bez rasismu a škola pro všechny děti.

„Celá Evropa vidí, že anticiganismus v ČR je problém. Je potřeba přestat lidi segregovat,“ uvedla. Česká společnost by se prý měla Romům otevřít. „Jsme hrdí Romové, kteří mají místo v Čechách a tady na zemi,“ vykládala Čonková.

Ještě než průvod vyrazil, uskutečnil se na Staroměstském náměstí koncert. Na květy ozdobeném pódiu hrál romský soubor Terne Čhave a rovněž zpěvák Michal Šeps. Vpodvečer pak probíhala diskuze o vraždění Romů v táboře v Letech a workshop tradičního romského tance a zpěvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…