Přál bych lidem vidět pravou tvář Babiše, řekl šéf ODS a přidal detaily

29.05.2015 9:31

Předseda ODS Petr Fiala se v rozhovoru pro časopis Reflex připodobnil k agentu Jamesu Bondovi. Po jeho vzoru vzápětí spustil ostrou palbu do vlády a zejména do ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Situace na tuzemské politické scéně je podle něj o to nebezpečnější, jelikož Česko se prý ocitá před obrovskou krizí evropských společností. Jenomže skoro žádný politik to u nás dle Fialy neříká a nezajímá to údajně ani česká média.

Přál bych lidem vidět pravou tvář Babiše, řekl šéf ODS a přidal detaily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Trnem v oku je Petru Fialovi zejména skutečnost, že vláda provádí socialistickou politiku v podobě rušení poplatků ve zdravotnictví, zvyšování minimální mzdy a sociálních dávek, zavádění jednotných školek, přijímaček nebo registračních pokladen. Dle předsedy jedné z pravicových opozičních stran tak Česku hrozí návrat socialismu, proti čemuž se však prý on a jeho strana hodlá postavit. „Já žít v socialismu nechci a takových jako já jsou milióny,“ říká Fiala.

Za prosazením výše uvedených skutečností dle Fialy stojí premiér Bohuslav Sobotka a levé křídlo sociální demokracie, které prý tímto realizuje svůj socialistický program. To vše za přispění ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Je to skrytá dohoda: Babiš nechává ČSSD uskutečňovat její program a ona mu nechává volnou ruku pro prosazování privátních ekonomických zájmů. Tak je to jednoduché – spotřební daně, biopaliva, zelená nafta, všechno ve prospěch Agrofertu. A politický program ANO? Nula,“ vysvětluje předseda ODS.  

Pravá tvář Andreje Babiše

To, že Andrej Babiš ovládá část České republiky a dostal se do takových pozic, však Petra Fialu nezneklidňuje. „No a co? Říká se, že důvěra se dá ztratit hned, ale zpravidla to tak rychlé není. O důvod víc, že Babiš ovládá podstatnou část médií, jež ho adorují a vytvářejí mu kult osobnosti. Moje lidské pozorování je, že Babiš se dostává z hlediska popularity na vrchol. Přál bych jeho voličům vidět, jak pracuje jako ministr financí, jak není schopen ve sněmovně hájit své návrhy, jak skáče od názoru k názoru a od tématu k tématu – tam by viděli pravého Andreje Babiše,“ uvádí Fiala.

V této souvislosti předseda ODS poukazuje na to, že lidé začínají chápat, že to s Babišem není zase tak slavné. „Nedávno mi jeden živnostník říkal: Podívejte se, pane předsedo, my si tady za dvacet tisíc koupili pokladnu, jež nám počítá tržbu. Všechno v ní máme zaevidováno, ale po zavedení elektronické evidence tržeb nám bude k ničemu, protože budeme muset být on-line s jinou pokladnou a jiným systémem, aby někdo v centru viděl, co tady lidé kupují,“ dal Fiala příklad.

Evropa není v bezpečí

Vládu premiéra Sobotky označuje předseda ODS za vládu spokojené stagnace, neboť se prý kvůli výše zmíněné „tajné dohodě“ nehádá. To je ale dle Fialy nebezpečné, jelikož Česko se prý ocitá před obrovskou krizí evropských společností, o čemž údajně skoro žádný politik u nás nemluví a česká média to nezajímá.  

Evropa dle Petra Fialy kvůli ukrajinskému konfliktu není bezpečná z východu a kvůli uprchlické vlně z Afriky a překotném dění na Blízkém východě ani z jihu. „To, co se děje v Africe a na Blízkém východě, nemá obdobu. Islámský stát dokáže vytvářet spojenectví a kapitál a chce útočit na Evropu. A do toho nezvládnutelná vlna imigrantů – jen v minulém roce jich bylo 600 tisíc a jsou tu další miliony, jež utíkají z arabských zemí,“ nastínil Fiala apokalyptickou vizi Evropy, ke které prý přispívá i vrcholící krize eurozóny.

Česká republika dle Fialy musí dělat jedinou rozumnou věc – být zapojena do západních struktur v čele s USA, ale současně pracovat aktivně na změně Evropské unie – tvrdě prosazovat svoje národní zájmy.

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…